Udruženje očeva: Supruge nas tokom razvoda lažno prijavljuju da zlostavljamo decu

Predsednik Udruženja Dejan Pavlović rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da očevi postaju "skrajnuta" društvena i socijalna kategorija, na marginama zakonskih prava i obaveza u oblasti roditeljstva.

"Turbulentna društvena kretanja dovode do sve češćih i težih razvoda, a u sudskim postupcima se krivica prebacuje na očeve, pa smo zbog toga oformili Udruženje očeva i želimo da aktivizmom prikažemo drugačiju stvarnost od one koja se plasira u medijima", kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, očevi su mnogo uradili za 40 dana od kada su oformili Udruženje, čiji cilj je sistemska zaštita porodice, roditelja, dece, samohranih roditelja i rizičnih grupa, sa posebnim akcentom na ulozi oca, koja mu i zakonski pripada.

Predsednica Udruženja "Roditelj" Novi Sad Dragana Ćorić rekla je da je došla da podrži Udruženeje očeva, pošto imaju iste ciljeve - borbu za roditeljstvo.

"Strašno je to što smo došli u situaciju da se borimo za prava muškaraca, odnosno očeva, jer kada vidite da je broj prijava za pedofiliuju povećan, pomislite da nije moguće da je svaki drugi razvedeni tata pedofil"
, rekla je Ćorić.

U upravnom odboru Udruženja očeva je i Nevena Vrtulek koja smatra da je ključ u popravljanju sadašnje situacije edukacija tata, ali i mama, sa ciljem da se oni malo drugačije postave u priči o roditeljstvu.

"Stvorena je fama kod nas, verovatno iz tradicionalizma, da očeve deca ne interesuju, međutim njih itekako inetresuju njihova deca i žele da učestvuju u njihovom odrastanju"
, rekla je Vrtulek.

Izvor: beta

Pogledajte još