Eštonova: Srbija pokazala hrabrost

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je da je to rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova.

Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primeni briselskog sporazuma.

"Juče sam se srela 13. put sa premijerima Dačićem i Tačijem i srešću se opet, razgovori će se nastaviti u nedeljama i mesecima pred nama. Neće biti letnje pauze za sve, jer moramo da pokažemo napredak"
, kazala je Ešton posle sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Ona je dodala i da je zadovoljna što se Srbija priprema ubrzano za pregovore o članstvu, ističući da i EU radi svoj deo posla.

Dačić je juče u Briselu rekao da će tokom posete Eštonove Beogradu, a dan kasnije i Prištini, na dnevnom redu biti i neka od pitanja o kojima se razgovaralo u okviru 13. runde dijaloga.

Eštonova je juče rekla da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene predstojeće posete Beogradu i Prištini.

Prema rečima šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, Eštonova dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje vlastima u Srbiji i da još jednom potvrdi evropski put zemlje.

Dežer je u izjavi za Tanjug rekao da je put Srbije ka Uniji zacrtan.

On je naveo da će visoka predstavnica vlastima u zemlji doneti i poruku ohrabrenja u pogledu preuzetih obaveza u primeni briselskog sporazuma.

"Mi svi u Evropi pozdravljamo odluke koje su donete u tom pogledu i liderstvo koje je tom prilikom iskazano", rekao je Dežer.

Izvor: b92

Pogledajte još