Nikolić predlaže profesorku Kolarić za člana Agencije za borbu protiv korupcije

Dragana Kolarić je vanredna profesorka na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu, a Nikolić je u predlogu dostavljenom Skupštini Srbije naveo da smatra da ona poseduje potrebne stručne i lične kvaliteta na osnovu kojih može da obavlja funkciju.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će taj predlog biti uvršten u dnevni red naredne sednice Skupštine Srbije.

Dragana Kolarić (40) diplomirala je i magistirala na Pravnom fakultetu Beogradu, gde je doktorirala 2007. godine. Vanredni profesor za predmet krivično pravo postala je prošle godine. Govori engleski jezik.

Dragana Kolarić treba da nasledi Radmilu Vasić kojoj je mandat istekao 29. maja 2013. godine.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima devet članova, koje Skupština bira na četiri godine. Odbor trenutno ima sedam članova.

Kandidate za članove Odbora agencije predlažu Administrativni odbor Skupštine Srbije, predsednik Srbije, Vlada, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija (DRI), zaštitnik građana i poverenik, Socijalno-ekonomski savet, Advokatska komora Srbije i novinarska udruzenja.

Skupština Srbije izabrala je u aprilu šest članova Odbora - Zorana Stojiljkovića - na predlog Administrativnog odbora, Nikolu Stanojevića - na predlog Vrhovnog kasacionog suda, Evicu Petrović - na predlog DRI, Branka Lubardu - na predlog zaštitnika građana i poverenika za javne informacije, Zorana Vujičića - na predlog Advokatske komore Srbije i Božu Drašković - na predlog Socijalno ekonomski savet.

Udruženja novinara još nisu predložila zajedničkog kandidata.

Mandat u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije nije istekao Zlati Đorđević koja je izabrana na predlog Vlade Srbije.

Po zakonu, jedan član Odbora može najviše dva puta da bude biran na istu funkciju.

Izvor: b92

Pogledajte još