Tači: Nema dvojnog državljanstva

Tači, prema pisanju ovog lista, insistira da se na KiM prvo dobija kosovsko, pa tek onda mogućnost i drugog državljanstva, to jest srpskog.

Iako razgovori u Briselu napreduju, ostalo je da se reši još nekoliko bitnih stavki oko kojih se i radne grupe spotiču nedeljama. Kako Blic saznaje, kosovski pregovarači insistiraju da se veštačkog jezero Gazivode i trafostanica Valač integrišu u kosovski sistem.

Prištini je jezero Gazivode neophodno za rad Termoelektrane „Obilić“ i ne žele da im taj proces na bilo koji način zavisi od Srba se severa. Međutim, Beograd traži za Srbe na severu drugog provajdera za struju i neophodna je upravo trafostanica Valač koja je vezana za Gazivode.

I kada je reč o telekomunikacijama, nisu se mnogo dogovorili jer nije kamen spoticanja samo kako će Kosovo dobiti pozivni broj, već je problem i ekonomski jer Priština ne može zbog dve već postojeće kompanije, a koje imaju licencu, da dozvoli i ulazak Telekoma na tržište.

Beograd očekuje i da kosovska skupština overi Zakon o amnestiji koji nije usvojen pre nekoliko dana. Beograd traži isti odnos prema implementaciji sporazuma koji važi i za srpsku stranu - sprovedite dogovoreno i idemo dalje u razgovore.

Izvor: b92

Pogledajte još