Egipat: Počinju razgovori o formiranju prelazne vlade

Posle nesuglasica među novim egipatskim vodjama ko bi trebalo da upravlja zemljom do organizovanja izbora do 2014, izbor je pao na istaknutog ekonomistu liberalne orijentacije Beblavija, dok je vicepremijersko mesto pripalo prodemokratskom lideru Mohamedu el- Baradeju.

Beblavi je u izjavi Rojtersu potvrdio da će danas započeti razgovore o formiranju vlade, a da će prve sastanke održati sa liderima liberalne opozicije - Baradejom i Zijadom Bahom-Eldinom.

On je ocenio da je svestan da će biti teško da pridobije podršku svih Egipćana za formiranje njegovog kabineta.

"Naravno da poštujemo mišljenje javnosti i da pokušavamo da ispunimo očekivanja ljudi, ali uvek postoji mogućnost izbora, uvek postoji više od jedne opcije, ne možete udovoljiti svim ljudima", rekao je Beblavi.

Kako su neimenovani izvori u Kairu preneli agenciji AFP, novi premijer članovima Muslimanske braće, iz koje dolazi svrgnuti predsednik, namerava da ponudi ministarska mesta u novoj vladi.

Portparol tog islamističkog pokreta je na tu mogućnost reagovao da Muslimanska braća sa gnušanjem odbacuju ponudu da uđu u vladu.

"Ne želimo da sklapamo dogovor sa pučistima. Odbacujemo sve što dolazi od državnog udara", rekao je portparol Tarek al-Morsi.

Nekoliko hiljada Morsijevih pristalica tokom noći okupilo se ispred džamije na severoistoku Kaira, odbijajući da se raziđu dok se Morsiju ne omogući da se vrati na vlast.

U njihovoj blizini je prethodnog dana ubijeno 55 Morsijevih pristalica i to ispred kasarne u kojoj je, kako se sumnja, pritvoren svrgnuti šef države.

Nove vlasti su saopštile da su Morsijeve pristalice isprovocirale reakciju vojske, najavljujući istragu protiv 650 osumnjičenih za krivična dela od siledžijstva do ubistva i terorizma.

Grupa "Amnesti internešnel", je posle incidenta ispred kasarne, upozorila da su snage bezbednosti, bez obzira da li su reagovale na provokaciju, upotrebile "prekomernu silu".

Posle turbulentne sedmice u Egiptu, novim vlastima stiže i finansijska podrška iz inostranstva od osam milijardi dolara iz zemalja Zaliva, pa je tako Saudijska Arabija najavila da će uputiti pet milijardi dolara pomoći.

Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili su milijardu dolara bespovratne pomoći i dve milijarde u pozajmici.

"Arapsko proleće", koje je odnelo sa vlasti dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka, ispraznilo je državnu kasu, a prethodna turbulentna godina odvukla je investitore i turiste u druge zemlje, navodi Rojters.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još