SNS ne stiže da popiše sve preletače

Naprednjaci se hvale kako njihov Izvršni odbor ne uspeva da obradi sve pristupnice novopridošlih članova. Njih je toliko da, kako kažu u SNS, stranka trenutno broji između 350.000 i 400.000 članova.

Pri prelasku Dinkićevih odbornika u pančevački SNS, poverenik naprednjaka u Pančevu Željko Sušec rekao je da su u tu stranku dobrodošli svi koji prihvataju njen program.

Dojučerašnji čelnik URS-a u Pančevu Saša Pavlov juče nije bio dostupan da nam objasni koja su ga programska načela naprednjaka najviše privukla novoj stranci.

Osim prihvatanja stranačkog programa, jedan od uslova da neko pristupi SNS je i da „ne narušava ugled stranke“, odnosno da nije krivično osuđivan ili da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

U SNS dolaze svi - od demokrata do ligaša
Osim pančevačkih i borskih odbornika Ujedinjenih regiona Srbije, u SNS su nedavno prešli i celokupni odbori Demokratske stranke Srbije u Subotici, Užicu i Vranju. Samo u Subotici u pitanju je oko 500 osoba. Iz redova Demokratske stranke među naprednjacima se našao i nekadašnji predsednik požarevačkog odbora DS Žarko Pivac, kao i jedan odbornik u Leskovcu. Naprednjacima su prilazili i članovi Lige socijaldemokrata u Zrenjaninu.

U SNS, međutim, priznaju da ne traže od svakog ko bi želeo da se priključi naprednjacima da pokaže sudsko uverenje da nije osuđivan.

"Ne moraju da donose uverenje iz suda. Ali prema statutu, kad se neko prijavi, članstvo i rukovodstvo imaju rok od 30 dana da podnesu prigovor ukoliko smatraju da postoji problem"
, kažu u SNS.

Ističu, međutim, da do sada nisu imali takvih slučajeva.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, ocenjuje da nije reč ni o kakvoj novoj pojavi, jer je, kako kaže, ona u Srbiji prisutna odavno i, nažalost, predstavlja obrazac ponašanja.

"Ljudima, jednostavno, programska opredeljenja i razlike nisu bitni. Oni su samo videli priliku da budu u vlasti i iskoristili je. Problem je što mi kao društvo još nismo našli način da to sprečimo"
, kaže Vuković i dodaje da to najviše govori o kvalitetu političke elite u Srbiji.

Na osnovu ovih preleta može se, kako kaže Vuković, videti i kakva je kadrovska politika vođena u pojedinim partijama.

"Isti ti ljudi koji su napustili DS, DSS ili URS, da bi prešli u SNS, napustiće i naprednjake onog trenutka kada oni budu počeli da slabe"
, prognozira Vuković.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još