Ne zanemariti životni sredinu

BEOGRAD, 04. jun 2009. (FoNet) - Ambasadori evropski zemalja poručili su danas sa otvaranja pete Regionalne konferencije "Životna sredina ka Evropi" da globalna ekonomska kriza ne sme biti izgovor za zanemarivanje zaštite i ulaganja u životnu sredinu.

Tema ovogodišnje dvodnevne konferencije koju su u Beogradu, povodom svetskog Dana životne sredine, organizovali Ambasadori životne sredine i Privredna komora Srbije, je "Klimatske promene i održivi turizam" .

Ukazujući na važnost zadatka zaštite životne sredine u Evropi, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Žozep Ljoveras, odao je priznanje Ministartvu životne sredine i prostornog planiranja za akciju "Očistimo Srbiju" . 

Ljoveras je izjavio da je ambicija EU da se globalno zagrevanje ograniči na dva stepena iznad nivoa predindustrijskog perioda.

"EU to ne može sama. Podrška zemalja kandidata i potencijalnih kandidata je ključna", rekao je Ljoveras.

On je izjavio da se javilo pogrešno shvatanje da se u stanju međunarodne ekonomske krize treba posvetiti ekonomskom rastu, a održivi razvoj sredine ostaviti za period posle krize.
Prema rečima Ljoverasa, ne sme se podleći toj dilemi, jer je održivi razvoj najsigurniji put ka ekonomskom oporavku.

Ambasador Češke u Beogradu, Hana Hubačkova, ocenila je da Srbija i okolne zemlje imaju dobre osnove za razvoj održivog turizma.

Grčki ambasador u Beogradu Dimostenis Stoidis je izjavio da se svi suočavaju sa udarom krize, ali da je neophodno obezbediti solidnu osnovu za ekonomiju zasnovanu na niskoj emisiji ugljen-dioksida.

"Konkurentnost mora biti u sprezi sa zaštitom životne sredine", rekao je Stoidis.

On je izjavio da grčka vlada daje značajna sredstva za ublažavanje krize, ali i 22 miliona evra za zaštitu planete, dodajući da Atina pruža podršku i Srbiji u vođenju ekološke politike.

Danski ambasador Mete Kjuel Nilsen je ukazala na podizanje svesti o otpadu kao resursu, od kojeg se reciklažom može doći do velike dodbrobiti za čovekovu okolinu.

Ambasadori evropskih zemalja polažu velika očekivanja od konferencije o životnoj sredini i održivom razvoju u decembru u Kopenhagenu, na kojoj bi trebalo da se donesu važne odluke za buduću održivost planete.

Pogledajte još