Beograd među gradovima kojima hitno treba nov sistem javnog prevoza

Prema ovoj studiji, koju je izradila Međunarodna energetska agencija (IEA), pod nazivom "Priča o reorganizovanim gradovima", procenjuje se iznos koji bi do 2050. godine mogao da bude ušteđen na vozilima, gorivu i infrastrukturi, prenosi Frans pres.

U ovom trenutku već više od polovine svetske populacije živi u gradovima, od kojih mnogi imaju problema sa saobraćajnim gužvama i pretrpanim putevima, što zemlje košta nekoliko milijardi dolara u izgubljenom gorivu i vremenu, nanoseći štetu kvalitetu životnog okruženja, zdravlja i bezbednosti, dodaje se u tom izveštaju.

Izvršna direktorka IEA, Marija fan der Hoven, ukazala je da se zakonodavci moraju udaljiti od pojedinih tehnologija.

"Oni moraju razmotriti kako da izgrade i obnove gradove, koji će prevoziti skoro 6,3 milijarde ljudi do 2050. godine. Moramo isplanirati infrastrukturu, logistiku i energetski sistem, koji će danas imati smisla"
, dodaje se u saopštenju direktorke.

Izveštaj je zasnovan na studijama slučaja sprovedenim u više od 30 gradova širom sveta, koji su poboljšali efikasnost sistema javnog prevoza, smanjili emisiju štetnih gasova i poboljšali kvalitet života.


"Tokom prvih šest meseci reorganizovanja svog železničkog sistema, Beograd je utrostručio broj putnika"
, dodaje se u izveštaju.

Fan der Hovenova očekuje da će skoro 70 odsto svetske populacije do 2050. živetu u gradovima i da će se potrošnja energije u gradskom prevozu udvostručiti.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još