Berlin: Racija protiv neonacista

U sastavu ove ogranizacije ima oko broj desničarskih slobodnih grupa, ali i oko 150 neonacista, prenose nemački mediji danas.

Ova grupa je aktivna u Bavarskoj, a pozadina današnje racije, bila je, prenose mediji, sakupljanje materijala za zabranu FNS, za koju su se lane u Minhenu izjasnile sve političke partije, zastupljene u pokrajinskom parlamentu.

Jedan portparol pokrajinske kriminalističke službe je samo kratko rekao je pretražen jedan stan u gradu Firt, pored Minhena. O rezultatima ove akcije govoriće u toku dana pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman.

Nemci, medjutim, već duže muku muče sa pitanjem zabrane neonacističke Nacionaldemorkatske partije (NPD), čiji članovi sede u dve istočnonemačke pokrajinske skupštine.

Neonacizam u Nemačkoj je jedna od politički najosetljivijih tema, povezana sa bolnim sećanjem na ratnu prošlost, saznanjima o neslavnoj sadašnjosti u kojoj je jedna desničarska grupa godinama sejala smrt medju strancima, ali i pitanjem budućnosti, vezanim za dalju sudbinu ekstremno-desne NPD.

Nemačka Vlada, zapravo, želi političku pobedu nad rasističkom i antisemitističkom NPD, a zagovornici vladinog puta pravdaj taj stav, ukazivanjem na opasnost da bi eventualni postupak zabrane još jednom mogao propasti pred Saveznim ustavnim sudom u Karlsrueu, kao pre desetak godina, što bi bio udarac za demokratiju i "vetar u ledja" desnici, koja bi se, zatim, mogla obratiiti Evropskom sudu za ljudska prava i u Strazburu pobediti.

U Karlsueu bi, naime, moralo da se dokaže da NPD vodi agresivnu politiku s ciljem rušenja demokratskog poretka, a u Strazburu još i dodatno da ima potencijal da preuzme vlast, kažu analitičari.

Ministar policije Bavarske: Dosledna borba protiv neonacista

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman je, povodom današnje akcije protiv neonacista i desničara, u kojoj je učestvovalo oko 700 policajaca, rekao da je to znak doslednosti u borbi protiv takvog načina razmišljanja.

"Današnja akcija je pokazala da mi svim pravnim sredstvima, dosledno postupamo protiv desničara i takvog načina razmišljanja"
, rekao je Herman, a mediji prenose da je racija izvedena protiv članova desničarske i neonacističke organizacije "Frajes nez zid" (FNS), formirane 2008. godine, u čijem sastavu je više desničarskih slobodnih grupa, ali i oko 150 neonacista.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još