Zajedničko zasedanje vlada Srbije i RS

Premijeri Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Željka Cvijanović su, posle četvrte zjedničke sednice vlada, izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da taj institucionalni format saradnje sve više rezultira konkretnim dogovorima.

"Današnja sednica je bla uspešna i veliki kvalitet je to što ne držimo samo političke govore i izričemo opšte kvalifikacije onašim odnosima, već idemo sa zaključcima sa prošle sednice i gledamo ko je šta uradio, iako je teško to činiti u vreme ekonomske krize", izjavio je Dačić novinarima.

Premijerka RS Željka Cvijanović je konstatovala da su zajedničke sednice vlada, osim što su prilika za razgovor o konkretnim projektima, korisne i zbog činjenice da se na njima neposredno razmenjuju informacije o situaciji u RS i Srbiji, što je preduslov za dobro razumevanje ambijenta u kojem funkcionišemo.

U okviru današnje sednice potpisani su Memorandum o razumevanju u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa između "Srbijagasa" i "Gasprometa", Memorandum o saradnji dveju vlada radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore, kao i niz dokumenata kojima se reguliše saradnja ministarstava.

Prema rečima Dačića, najveći zajednički interes Srbije i RS je ekonomska saradnja, a u okviru nje kapitalni projekti od kojih građani sa obe strane Drine mogu imati najkonkretniju korist.

"Imamo nekoliko kapitalnih projekata, kao što je krak Južnog toka. Deo koji prolazi kroz Srbiju ima vrednost 1,7 milijardi evra, tako da je to od suštinskog značaja za Srbiju, a verujem i za RS", rekao je Dačić.

Kada je reč o izgradnji hidroelektrana na srednjem toku Drine, što je deo projekta prekogranične saradnje "Podrinje", Dačić je rekao da se čine veliki napori da se realizuje ono što je dogovoreno sa italijanskim partnerima, kao i na otklanjanju prepreka u samoj BiH.

Dačić je najavio da će u oktobru u Ankoni biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Italije i da će to biti prilika da se dobiju informacije o tom projektu.

Predstavnici dveju vlada su, takođe, razgovarali o modalitetima za privlačenje stranih investicija, kao i o intenziviranju saradnje u nauci, sportu, obrazovanju i svim drugim segmentima koji su važni za svakodnevni život građana.

"Svi ovi projekti zahtevaju posvećenost, odnosno bavljenje njima. Imamo i akcije koje su trajnog karaktera kao što je Univerzitet Ivo Andrić i obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, što je važno zbog očuvanja istinitosti onoga što se desilo uprkos pokušajima da se pruži drugačija verzija tih događaja", rekao je Dačić.

Predstavnici dveju vlada su razgovarali i o evrointegrativnim procesima i konstatovali da je za ceo region važno da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU, jer je to, kako je objasnio Dačić, najbolji način da se pacifikuju razlike i problemi koji postoje između naroda i država.

"Umesto da tražimo zajedničke interese i da zajednički nastupamo, ispada da je Brisel taj koji traži da nastupamo zajedno"
, konstatovao je Dačić regionalni mentalitetski problem.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog konkretnih dogovora i potpisivanja dokumenata kojima je učinjen korak unapred u realizaciji velikih energetskih projekata, ali je veliku važnost pridala i koordinaciji kada je reč o obeležavanju veka od početka Prvog svetskog rata, budući da postoje tendencije da se revidira istorija i uloga srpskog naroda u tom ratu.

Vlade su se ovom prilikom saglasile i da treba izbegavati praksu da se pojedine prepreke za rešavanje pitanja od obostranog interesa otklanjaju aneksima Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, već da treba posezati za dogovorom nadležnih ministarstava.

"Taj sporazum ne treba stalno menjati. Ako ima potreba za većim izmenama to treba raditi ali ne treba praviti male izmene da ne bismo devalvirali sporazum", objasnio je Dačić.

Novinari u Banjaluci bili su zainteresovani za razloge izostanka srpskog potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića sa zajedničke sednice, a premijer Dačić je to objasnio činjenicom da RS nema ministarstvo odbrane i da je Vučić angažovan u Savetu za saradnju Srbije i RS.

"Razgovarali smo, inače, o podizanju nivoa saradnje u vojnoj industriji imajući u vidu nekadašnju povezanost tog kompleksa u bivšoj Jugoslaviji"
, rekao je Dačić.

Sledeća, peta zajednička sednica dveju vlade biće, kako je dogovoreno, održana u drugoj polovini godine u Srbiji.

Dačić se prethodno sastao s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Tokom razgovora je istaknuto da Srbija podržava Dejtonski sporazum kao osnov državne arhitekture BiH, dok je RS rešena da onemogućuje da Sarajevo prizna nezavisno Kosovo.

Izvor: B92

Pogledajte još