Zašto je popodnevna dremka dobra za vas?

Istraživanja pokazuju da popodnevnom dremkom možete lakše odagnati brigu i stres, kao i da se vaše kognitivne funkcije poboljšavaju. Popodnevni san podrazumeva više strpljenja, hitrije reakcije, povećanu sposobnost učenja, veću efikasnost i bolje zdravlje generalno. Ovde je sve što treba da znate o prednostima noćnog sna i popodnevnog dremanja.

Dvadeset minuta sna u popodnevnim satima obezbeđuje više energije nego dodatnih 20 minuta ujutru, iako poslednja dva sata jutarnjeg sna imaju posebne pogodnosti. Izgleda kao da je naš organizam predviđen za kraći popodnevni odmor pošto osam sati nakon buđenja neminovno počinjemo da osećamo umor.

Saveti za efikasniju dremku:

- Ukoliko želite da iskusite sve prednosti koje donosi zdrav san, ovo je nekoliko saveta za efikasnije dremanje i noćno spavanje.

- Izbegavajte kofein nakon 15 časova. Kofein je stimulans koji može poremetiti vaš san i ostati u vašem organizmu duže nego što mislite. Dejstvo kofeina uglavnom traje četiri do šest sati.

- Ukoliko ne želite da spavate predugo, podesite alarm.

- Ukoliko nemate vremena za dremanje, ili vam je neprijatno da spavate tokom dana pokušajte s meditacijom. Na taj način vaše će se telo odmoriti, a um će proizvoditi slabije moždane talase, slične onima koje emituje dok spavate.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.