ODRŽAVANJE RAČUNARA: 10 stvari koje morate da uradite

Računari su neizostavan deo naše svakodnevice. Bez obzira koristite li desktop ili laptop računar za posao ili samo za zabavu, dani kada ste mogli da budete potpune neznalice i 'samo' koristite računar su prošli.

Ako to već niste, krajnje je vreme da naučite barem osnovne radnje i trikove za održavanje računara da ne biste morali u panici da zovete članove porodice, prijatelje ili servis.

Često je dovoljno samo da kliknete nekoliko puta po ekranu pa da ono što je na početku izgledalo kao velik i ozbiljan problem postane deo prošlosti.

Pročitajte osnove koje bi svaki vlasnik računara morao da zna.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka

Sigurnosna kopija ili "backup" je nešto na šta ne mislimo dok se na računaru ne dogodi havarija zbog koje izgubimo gigabajte podataka koje je nemoguće vratiti. Iako su svi svesni da bi bitne podatke trebalo čuvati na sigurnom mestu, veoma mali broj korisnika to zaista i radi.

A za stvaranje sigurnosne kopije dovoljno je tek nekoliko minuta.

Ako se odlučite na stvaranje svojevrsne 'arhive' podataka na eksternom disku, možete iskoristiti dostupne programe poput Windows Backupa ili Appleovog Time Machinea.

Dovoljno je pokrenuti program i pratiti uputstva, odnosno odabrati koje ćete podatke sačuvati, gde i u kom vremenskom intervalu.

Međutim, ako želite da izbegnete stvaranje kopije na istom mestu na kojem je i vaš računar, razmislite o čuvanju podataka u "Claudu". Servisi poput Dropboxa ili Jumboboxa nude siguran prostor za čuvanje podataka na svojim serverima, a istovremeno tim podacima možete da pristupite sa bilo kog računara ili lokacije na svetu.

Ubrzajte rad na računaru korišćenjem skraćenica

Skraćenice na računarima zapravo su kombinacije dva ili više tastera na tastaturi koje zamenjuju nekoliko klikova mišem. Osim što ćete na taj način ubrzati svoj rad na računaru, izbećićete neželjeno biranje pogrešne opcije u meniju.

Popise skraćenica najčešće možete pronaći u izborniku 'Help' u većini programa. I iako će vam se na samom početku činiti kao veoma komplikovane, nakon što ih isprobate nekoliko puta, shvatićete da su zaista korisne.

Na primer, dovoljno je pritisnuti 'Ctrl' i slovo 'S' kako biste u trenutku spasili dokument na kojem radite ili 'Ctrl' i slovo 'P' kako biste taj dokument ištampali.

Zaštitite se od virusa

Zaraza računarskim virusom nije nešto što se 'događa drugima'. Danas je instaliran antivirusni program na računaru gotovo neizbežan.

Možete izabrati između sigurnosnih rešenja koje nude Windowsi u obliku Microsoft Security Esentialsa, možete da kupite antivirus programa poput Norton Antivirusa ili Nod32, ali i da se zadovoljite besplatnim antivirus alatom poput Avasta.

Bez obzira na to koji odabrali, treba imati na umu da je potrebno da antivirus program redovno ažurirate i produžavate licencu kad ona istekne.

(old_image)

Naravno, još jedna bitna komponenta jeste i 'zdrava pamet'. Nemojte posećivati sumnjive web-stranice, otvarati e-mail poruke od nepoznatih pošiljalaca i kliktati na različite prozore koji iskaču i nude vam 'zelenu kartu za SAD' ili nešto drugo.

Postavite svoju bežičnu mrežu

Ma koliko to zvučalo i izgledalo komplikovano, uključiti, podesiti ili popraviti bežičnu internet mrežu nije toliki problem.

Morate da naučite da prepoznate da li vaš modem podržava bežičnu mrežu (ima li na sebi antenu), kako da uđete u podešavanja routera (pogledajte korisnički priručnik), gde da uključite bežičnu mrežu (fizički ili softverski), šta da uradite ako mreža ne radi (resetovati ili ugasiti router, resetovati ili dodatno podesiti vezu, zvati servisera), ali i da prepoznate kada je vreme da pozovete korisničku službu svog internet operatera i utvrdite da li je problem kod njih.

Čuvajte baterije

Koliko god to zvučalo glupo, ali pravilna briga o bateriji laptop računara, tableta ili pametnog telefona može da produži njen vek i omogući vam ugodniji rad i korišćenje uređaja.

Većina uređaja dolazi sa programima koji se brinu o 'zdravlju' baterije i njenom korišćenju i automatski se uključuju prilikom pokretanja uređaja. Oni nude različite opcije rada zavisno od nivoa napunjenosti baterije, kao i upozorenja i alarme kada je baterija 'pri kraju snage'.

Takođe, treba voditi računa da ne 'prepunite' bateriju odnosno da je ne držite uključenu u struju i nakon što je napunjena jer može da se pregreje.

Do podataka uvek i bilo gde

Ako radite paralelno na nekoliko računara, poznat vam je problem da su podaci koji su vam potrebni uvek na pogrešnom računaru. Kako biste to izbegli, možete podatke da nosite sa sobom na prenosivom disku ili USB-u, prebaciti ih na nekom od servisa za skladištenje u "Claudu" ili omogućiti 'pristup na daljinu' na svom računaru.

Jedini je problem to što, da biste mu pristupili na daljinu, računar mora biti uvek uključen i spojen sa internetom.

Redovno održavajte računar

Kao što redovno odlazite na tehnički pregled automobilom ili do frizera, tako je i računaru potrebno redovno održavanje.

Na internetu je moguće da se nađe mnogo različitih programa koji će posao da obave umesto vas. Dovoljno je da podesite vremenski interval (recimo jednom mesečno) i da odabrete vreme dana kad ne koristite računar (recimo tokom noći).

Programi poput "CCleanera" očistiće nepotrebne podatke, isprazniće kantu za smeće, poslagati stvari na disku i tako omogućiti da računar bude u vrhunskoj formi.

Podelite dokument u tren oka

Postoji nekoliko različitih načina kako da pošaljete dokument drugoj osobi. Od najjednostavnijeg, putem e-mail poruke, pa do nešto komplikovanijeg, putem čuvanja u "Cloudu".

Isto tako možete da podelite dokument i putem mreže tako da omogućite deljenje pojedinog dokumenta ili mape. Jednostavno uključite 'Network and Sharing Center' u 'Control Panelu', isključite traženje lozinke i odaberite 'Use user accounts and passwords to connect to other computers'. Vaši će dokumenti postati vidljivi drugim ljudima koji su na istoj mreži na kojoj je i vaš računar.

(old_image)

Ako vam računar ima Bluetooth, spajanje je još jednostavnije. Dovoljno je uključiti Bluetooth na oba računala, uspostaviti vezu između njih, odabrati dokument koji želite da pošaljete i pošaljete ga na drugi računar.

Pronađite izgubljeni telefon putem računara

Nikad ne znate kad ćete izgubiti pametni telefon, tablet ili laptop računar. Stoga nije na odmet da znate kako da iskoristite računar koji imate na dohvat ruke kako biste otkrili gde vam je telefon.

iPhone i iPad imaju ugrađenu opciju 'Find My' koju je potrebno da aktivirate na samom uređaju. Ako uređaj nestane, jednostavno se ulogujete u aplikaciju 'Find My' na Appleovim stranicama, upišete tražene podatke i dobićete lokaciju svog uređaja. Čak možete dobiti i fotografiju osobe koja ga koristi.

Sa druge strane, pojedini proizvođači prenosivih računara nude mogućnost lociranja računala u slučaju krađe i njegove blokade prilikom prvog spajanja na internet. Na taj način barem možete biti sigurni da kradljivac neće da zloupotrebi osetljive podatke koje imate sačuvane na računaru.

Zaštitite poverljive informacije

Bez obzira koristite li računar u poslovne ili privatne svrhe, na njemu verovatno imate sačuvanu gomilu osetljivih informacija koje ne bi smele da dospeju u pogrešne ruke. Od brojeva bankovnih računa, do lozinki za različite korisničke profile na celom nizu servisa.

Kako biste izbegli krađu identiteta, zloupotrebu vaših podataka ili nanošenje štete preduzeću u kojem radite zbog gubitka poverljivih informacija, iskoristite sve što vam se nudi za zaštitu.

Koristiti komplikovane i duže lozinke, uklonite lične podatke sa računara ili ih zaštitite kodiranjem. Nemojte čuvati lozinke za pristup bankovnim ili kartičnim računima, koristite dvostranu autentifikaciju za pristup različitim računima i nemojte koristiti istu lozinku za pristupanje različitim računima.

IZVOR: BLIN

Pogledajte još