Srbi u Hrvatskoj traže veću zastupljenost u vlasti

Crnogorac je zatražio od Odbora hrvatskog parlamenta za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da vladi preporuči mere za ostvarivanje prava koja su srpskoj zajednici garantovali Erdutski sporazum i Pismo namere vlade o završetku mirne reintegracije Podunavlja.

Tim dokumentima su, podsetio je Crnogorac, Srbima u Hrvatskoj zagarantovana i mesta pomoćnika ministra u ministarstvima nauke, obrazovanja i sporta, unutrašnjih poslova, pravosuđa i kulture.

"Zagarantovana mesta u ministarstvima Srbi su imali u svim proteklim mandatima Vlade Hrvatske, osim u mandatu sadašnje vlade", rekao je Crnogorac.

Istog mišljenja je i Furio Radin, predsednik Odbora, koji je predložio da se donese zaključak kojim bi vladu pozvao da obezbedi ostvarivanje i zaštitu prava nacionalnih manjina, no budući da danas nije bilo kvoruma, o tom će se zaključku glasati sutra.

Protiv takvog zaključka bila je zastupnica Melita Mulić (SDP), koja je podsetila da je Sabor doneo zakone koji puno šire definišu prava pripadnika nacionalnih manjina od dokumenata na koje se poziva SDSS, a koje ona smatra zastarelim.

"Ustavni sud jasno navodi da se posle stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina postaje suvišno pozivati na druge dokumente. Trebalo bi da nam bude cilj da ne pravimo disktinkciju između manjina", rekla je.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer ukazao je da je od 2010. do kraja 2012. u telima državne uprave, stručnim službama i uredima vlade broj zaposlenih smanjen za 633 osobe, među kojima je bio 291 pripadnik nacionalnih manjina, što je više od 40 posto otpuštenih.

Izvor: blic

Pogledajte još