Pula: Veteriran kažnjen zbog eutanazije životinje koja se mogla spasiti!

Za njen težak život Udruženje je saznalo dojavom suseda koji su primetili da je stalno zavezana na lancu, u staroj kućici, nikad šetana i retko hranjena. Lanac je imao klin koji je onemogućavao veći  prečnik kretanja tako da je prostor oko kućice bio uprljan izmetom i blatom.

Na veterinarskom pregledu je utvrđeno da se Lajka otežano kreće jer su joj usled predugog nekretanja nokti bili toliko dugi da joj je kretanje bilo bolno i otežano pri svakom koraku pa je pregledom također ustanovljeno da ima kožne promene (bradavice) koje nisu bile opasne za život.

Ukoliko bi došlo do promena u veličini i konzistenciji promena u budućnosti, tada bi došla u obzir hirurška obrada te je preporučeno praćenje stanja. Budući da je vlasnik psa susedima napomenuo da bi je on poklonio,nakon pregleda udruženje dogovoril sa susedom da će zajedno brinuti o Lajki i oglašavati na web stranici i facebook profilu u svrhu pronalaska novog doma.

Lajka se udebljala, socijalizovala,a volonterka ju je reeovno šetala uz pomoć suseda. Vlasnik  nije pokazivao iskazivao interes za psa . Međutim, Lajka je iznenada nestala, prema neslužbenim informacijama smo saznali da je eutanazirana. Tu je počela borba da se dokaže da su vlasnik psa i doktor veterinarske medicine protiv zakonito usmrtili zdravog psa. Udruženje Ruka Šapi Pula je uspela a epilog priče je sledeći.

Vlasnik Lajke Z.B. i doktor veterinarske medicine M.M. kažnjeni su novčanom kaznom od po 5000 kuna  plus nadoknada troškova prekršajnog postupka u iznosu od 300 kuna svaki.

Izvor: IstraNews

Pogledajte još