Najčuvanija tajna: Snimak Ruzvelta u invalidskim kolicima (VIDEO)

Rej Begovič, profesor žurnalistike na Frenklin koledžu rekao je juče da je pronašao klip od osam sekundi u Nacionalnom arhivu u Koledž Parku, Merilend. Nacionalni arhiv i Predsednički muzej i biblioteka FDR ne znaju da li slični snimci postoje.

Ruzvelt je 1921. oboleo od dečje paralize i nije mogao da hoda bez proteza ili pomoći. Dok je bio predsednik, invalidska kolica je koristio u tajnosti ali nikada prilikom javnih nastupa. Mediji su sarađivali u prikrivanju Ruzveltovog invaliditeta.

"Ovaj sirovi klip možda je prvi snimak predsednika u kolicima i nikada nije bio namenjen za svet", rekao je Begovič.

Bob Klark, arhivar u Ruzveltovoj bilbioteci u Njujorku kaže da ne zna da postoji sličan snimak negde. Na snimku se vidi Ruzvelt koji je u poseti brodu "Baltirom" u Perl Harboru u julu 1944.

Na snimku se vidi Ruzvelt kako izlazi sa broda i silazi niz rampu. Kolica nisu jasno vidljiva jer predsednika krije red mornara - možda namerno - ali se Ruzveltov karakteristični šešir vidi kako klizi prilično ispod glava mornara. Ruzvelt je sa 1,87 metara bio viši od većine vojnika.

"Za mene, ovaj klip je važan jer nas podseća da se ovaj predsednik izborio sa Velikom depresijom i Drugim svetskim ratom i to iz invalidskih kolica. Mislim da je tragedija to se za mesto lidera zemlje nisu kandidovali ljudi koji koriste invalidska kolica, psa vodiča ili znakovni jezik", naveo je Begovič u saopštenju.

Izvor: kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.