Godfri Blum: Hrvatska je loša po EU

"Ogromne količine evropskih sredstava u obliku potpora i regionalnog finansiranja će "nestati". U izveštaju Koalicije za finansijsku transparentnost, Hrvatska se po pitanju finansijskog poštenja našla čak iza podsaharskih zemalja poput Namibije", piše Blum, podsećajući na slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je zatvoren zbog korupcije.

Hrvatska je loša za EU, nastavlja, jer je siromašna i ima stopu nezaposlenosti od 20 odsto. Blum smatra da će mnogi Hrvati potražiti posao u bogatijim zemljama poput Nemačke, gde već postoji velika hrvatska dijaspora.

"To će smanjiti plate u odredišnim zemljama u drugim delovima Evrope i dovesti do rasta napetosti među zajednicama, što je situacija koju niko ne želi", piše Blum, koji negativnu stranu ulaska Hrvatske u EU vidi i u tome što se otvara mogućnost za druge balkanske zemlje da učine isto.

"Među njima je Bosna, koja ima stopu nezaposlenosti od 40 odsto. Bosna je takođe dom nekim islamističkim ekstremistima, od kojih su se mnogi borili u građanskom ratu. Posle su nagrađeni bosanskim državljanstvom", nastavlja Blum, podsećajući na islamista Abua Hamzu, koji je bio aktivan u BiH pre dolaska u Veliku Britaniju.

Blum, član desno orijentisane euroskeptične Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, poznat je po kontraverznim istupima. Tako je 2010. godine za vreme govora današnjeg predsednika Europarlamenta, Nemca Martina Šulca, uzviknuo nacistički slogan "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" - jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa - a Šulca je nazvao nacionalsocijalistom.

Jednom je prilikom rekao da nijedan biznismen ne bi zaposlio trudnu ženu, a priznao je i da je posećivao bordele u Hong Kongu.

Izvor: vecernjilist

Pogledajte još