Nova Crvenka: Šta će otkriti današnja ekshumacija tela berača višanja

Ekshumaciju, zbog grubih propusta nadležnih da obdukcijom ili uzimanjem bioloških uzoraka provere lekarske sumnje u trovanje Roberta Hulala preminulog u novocrvenačkom voćnjaku 17. juna i Vojislava Kerekeša koji je umro u vrbaskoj bolnici 22. juna, naložio je Osnovni sud u Somboru.

Ekshumacije Hulala i Kerekeša biće obavljene danas i sutra, a naknadna obdukcija biće urađena na Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu. Ovim će delimično biti ispravljeni brojni propusti nadležnih koji su pratili nagađanja o uzroku smrti dvojice sezonaca, kao i hospitalizacije još dvojice radnika sa voćnjaka u Opštu bolnicu u Vrbasu.

Stručnjaci smatraju da je pravovremena sudsko-medicinska obdukcija, koju su nadležni organi propustili da urade posle smrti berača, bila najkorisnija za istražni postupak.

Kasnija ekshumacija i naknadna obdukcija smanjuju dijagnostičku upotrebljivost nalaza dobijenih na taj način“, navodi dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine.

Stanje Kerekeša, koji je 22. juna sa voćnjaka prevežen u vrbasku bolnicu, kod dežurnih lekara Hitne pomoći pobudili su sumnju da je otrovan. Ali, on je sahranjen bez obdukcije i posthumnog uzimanja krvi za toksikološku analizu.

U narednih pet dana nakon njegove smrti još dvojica berača su završila na bolničkom lečenju u Vrbasu, a jedini uzorak koji je stigao na toksikološku analizu u novosadski Institut za sudsku medicinu pripadao je radnici-grupovođi iz voćnjaka koja je po prirodi posla najmanje imala kontakt sa hemijskim preparatima na koje se posumnjalo da je uzrok trovanja.

Jelena Jurišić, portparol Kliničkog centra Novi Sad, navodi da su rezultati toksikološke analize eliminisali mogućnost trovanja kod grupovođe u voćnjaku. Međutim, pitanje je gde su završili uzorci krvi Milivoja Sivačkog iz Bačke Topole čiji su simptomi ukazivali na trovanje.

Izvor: Blic

Pogledajte još