Počela sednica Saveta bezbednosti UN

UJEDINJENE NACIJE, 4. juna 2009. (Beta) - U Njujorku je danas posle podne počela sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će glavni haški tužilac Serž Bramerc podneti izveštaj o saradnji Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije sa Tribunalom.

Sednica Saveta bezbednosti UN počela je nešto posle 16 časova po srednjeevropskom vremenu. Na toj sednici će svoj izveštaj podneti i predsednik Tribunala Patrik Robinson.

U izveštaju o saradnji Srbije sa Tribunalom, u koji je imala uvid agencija Beta, Bramerc navodi da hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje "najkritičnija oblast" u saradnji Srbije sa Tribunalom i da, na osnovu raspoloživih informacija, Tužilaštvo "smatra da su oba begunca dostupna srpskim vlastima".

Glavni haški tužilac navodi i da "srpske vlasti, kako bi u bliskoj budućnosti postigle dodatne konkretne pozitivne rezultate, moraju da i dalje obezbeđuju neophodnu podršku profesionalnom radu na operativnom nivou".

Srbiju na sednici predstavlja direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović koji je rekao agenciji Beta da u Savetu bezbednosti UN "vlada veoma pozitivna klima oko saradnje Srbije sa Tribunalom" i da je Bramercov izveštaj "korektan", "jasan" i "najpozitivniji" do sada.

Pogledajte još