Odricanje preko novina bez pravnog značaja

Po ceni malog oglasa u rubrici razno, tako su se roditelji odrekli dece, najčešće jer su narkomani ili kockari, ili zato što su zbog tih poroka rasprodali sve iz kuće i porodicu doveli do ruba egzistencije. Oglasom se izvesni Kragujevčanin odrekao svih članova porodice, jer su mu uzeli „pola sobe“. Jedna žena se odrekla porodice svoje sestre, jer nisu mogli da na miran način reše pitanje nasleđene očevine, dok se jedan otac odrekao ćerke jer je u vezi sa crncem dobila dete. Ima i onih koji se odriču najbližih zbog maltretiranja...

Na ovakav korak odlučuju se ljudi koji su istovremeno razočarani, gnevni i tužni“, kaže psiholog Dragana Mićić.

Kad im se sve skupi u tome vide priliku da iskažu svoj bes i nezadovoljstvo. Da javno iznesu ono što ih muči, da sa sebe skinu odgovornost za postupke bližnjeg, ali i da pokušaju da dobiju odobravanje okoline.

Pre izvesnog vremena u jednim novinama je objavljen oglas u kojem se otac odrekao sina jer ga ne poštuje i maltretira. Samo tri meseca kasnije odrekao se i unuka i na taj način saopštio i sinu da ih isključuje iz nasledstva. Nedugo zatim, sin je „udario kontru“, pa je i on objavio javno da se odriče roditelja i to „na svoj rizik“.

Advokat Nebojša Milosavljević ističe da odricanje preko novina nema nikakav pravni značaj, već samo moralni. To je, prema njegovom mišljenju, više pokušaj odbrambenog mehanizma.

Ukoliko se neko odriče supružnika, dece, rođaka zbog dugova, tim izjavama se samo obaveštava javnost da on ne želi da odgovara za njih, zbog nekih eventualnih budućih postupaka“, kaže Milosavljević.

Međutim, one mogu biti i fiktivne sadržine, da se njima maskira pravo stanje. Da, primera radi, muž ne priznaje ženine dugove, ako ih je počinila na njegovo ime, a onda sa njom zajednički troši novac.

Milosavljević napominje da onaj ko se smatra uvređenim, zbog bilo čega, može nekoga da izostavi iz testamenta. Ali i da se to desi, taj koji je izuzet iz nasledstva ima pravo da traži takozvani nužni deo. Pored toga, prema njegovim rečima, oni koji se u objavama pominju u ružnom svetlu, mogu da tuže onog ko je napisao oglas i to zbog uvrede, pa da se sve na kraju završi pred sudom.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još