Predsednik Čilea hvali silovanu devojčicu (11) jer je odlučila da rodi bebu (VIDEO)

Takvi i slični Pinjerini komentari izazvali su gnev na društvenim mrežama, a slučaj ove devojčice dodatno je podgrejao već i onako žestoku debatu o abortusu u Čileu, koji je u tom pogledu jedna od najkonzervativnijih zemalja Latinske Amerike.

Od doba Pinočeove diktature abortus je u Čileu stavljen van zakona, čak i iz medicisnkih razloga i u slučaju silovanja, a Pinjerina vlada se protivi svakom ublažavanju ove zabrane.

"Zamolio sam minstra zdravlja da lično pazi na njeno (devojčicino) zdravlje. Trudna je već 14 nedelja, a juče nas je sve iznenadila svojom zrelošću i dubinom razmišljanja, kada je rekla da uprkos bolu koji joj je silovatelj naneo želi da rodi bebu i da brine o njoj", izjavio je Pinjera.

Devojčica ide u peti razred, a zatrudnela je nakon što ju je tokom dve godine u više navrata silovao partner njene majke, koja je nedavno šokirala Čileance time što ga je branila i tvrdila da je veza izmešu njega i deteta bila “sporazumna”.

"To će biti kao da u rukama držim lutku"

Porodica živi u zabačenom mestu Puerto Mont, na jugu države, a slučaj je policiji prijavila devojčicina baka po majci. Silovatelj je nakon toga uhapšen i priznao je da je seksualno zlostavljao dete.

"To će biti kao da u rukama držim lutku. Mnogo ću voleti bebu, mada je od čoveka koji me je povredio"
, izjavila je devojčica u emisiji čileanskog televizijskog kanala 13, u intervjuu u kome joj je lice bilo prikriveno.

Predsednik države je ovakav “stav” pohvalio, ali medicinski i psihološki stručnjaci koji imaju iskustva sa slučajevima seksualnog zlostavljanja dece smatraju da ona u tom uzrastu ni iz daleka nije dovoljno zrela da bi mogla da razume šta je očekuje i da o tome formira stav, a takođe i da trudnoća može ozbiljno da joj ugrozi zdravlje.

Većina zemalja Latinske Amerike, osim Urugvaja i Kube, ima dosta stroge zakone o abortusu, a u nekima je, kao i u Čileu, zabranjen pod bilo kakvim okolnostima.

Izvor: Blic

Pogledajte još