Brazil: Radnici blokirali puteve

Metalski, transportni i građevinski radnici, ali i nastavnici, državni službenici i lekari priključili su se "Danu borbe'' u organizaciji najvećih brazilskih federacija sindikata, prenela je agencija AP. Oni traže bolje uslove rada i poboljšanje funkcionisanja javnih službi.

Lučki radnici u glavnoj brazilskoj luci i najvećoj latinoameričkoj luci Santos počeli su takođe jednodnevni štrajk kao podršku masovnom štrajku, dok obustave rada ima i u lukama Paranagva, Rio Grande, Espirito Santo, Fortalesa, Pernambuko i Sao Luis, rekao je Vilton Bareto predsednik Nacionalne asocijacije lučkih radnika u Braziliji, dodaje Rojters.

Štrajku se jedino nisu priključili zaposleni u metroima, autobuskim i železničkim preduzećima u Sao Paolu, Rio de Ženeiru i drugim velikim gradovima, pa gradski i međugradski prevoz normalno funkcioniše.

Štrajkači traže bolji javni prevoz i zdravstveni i obrazovni sistem, poljoprivrednu reformu i smanjenje radne nedelje, a štrajkovi su usledili posle masovnih protesta koje su se proširili na ceo Brazil prošlog meseca, kada su se demonstranti oštro suprostavili korupciji, lošem funkcionisanju javnih službi i velikom poreskom opterećenju.

Tokom protesta demonstranti su osudili i troškove od više milijardi dolara za organizovanje Svetskog prvenstva u fudbalu i predstojećih Olimpijskih igra u Rio de Ženeiru 2016.

Izvor: b92

Pogledajte još