Armani slavi 79. rođendan

Popularni kreator je prvo radio kao modni dizajner za Hitman, Nino Čeruti - kompaniju muške odeće, nakon čega je nastavio kao slobodni umetnik. Posle nekoliko godina rada kao slobodnjak Armani je osnovao kompaniju sa prijateljem Serđom Galeotijem. Oni su 1975. godine osnovali "Đorđo Armani" i lansirali mušku i žensku liniju konfekcije.

Nakon osnivanja te Korporacije, Armani je započeo proizvodnju u SAD, a početkom osamdesetih godina potpisao je ugovor sa Lorealom za kreiranje parfema. U ovom periodu Armani osvaja Holivud.

Veliki broj filmskih zvezda nosi njegove modele: Mišel Fajfer, Džudi Foster, Robert De Niro, Ričard Gir, Džek Nikolson... U njegovoj odeći mnogi su se prošetali crvenim tepihom.

Tokom kasnih osamdesetih, uprkos Galeotijevoj smrti (1985), Armani je nastavio da širi komercijalne horizonte i licencne sporazume. Od 1984. godine dizajnirao je 29 kolekcija godišnje.

Klasičnoj muškoj liniji, koja ga je i proslavila, pridodao je i žensku visoku modu, džins, kao i ekonomičniju liniju za mlade Emporio Armani, a pod njegovim okriljem nalaze se i kolekcije satova, nakita, naočara za sunce, tašni, ali i brojni parfemi.

Godine 2000, njujorški muzej Gugenhajm održao je izložbu Armanijevih dela, prvi put za živog kreatora, a 2005. on je predstavio svoju prvu kolekciju visoke mode, koja je bila svojevrsni odgovor na zahteve kupaca koji su tražili ekskluzivnu odeću veoma visokih standarda, ispunjavajući sve kriterijume finog šivenja.

Lista nagrada koje je dobio ovaj italijanski kreator je dugačka. On je, pored Kristijana Diora, bio jedini dizajner koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Tajm. Više puta je nagrađivan Siti sark nagradom kao najbolji kreator muške odeće.

Đorđo Armani je 2001. godine priznat za najuspešnijeg kreatora Italije.

Izvor: novosti

Pogledajte još