Zavera ćutanja o jugu Srbije: Koliko zaista Albanaca živi u 3 opštine

Hitan popis stanovništva u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa - prvi je zahtev više udruženja Srba sa juga Srbije, koja od države traže da se posle više decenija utvrdi tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine. Oni očekuju i da država uredi biračke spiskove, koji su, kako naglašavaju, puni falsifikovanih imena i nepostojećih građana. Srbi iz Bujanovca tvrde i da se igrom brojem stanovnika sprovodi politička diskriminacija, zbog čega su u matičnoj državi postali građani drugog reda.

Predstavnici udruženja koja okupljaju Bujanovčane izričito se protive utvrđivanju broja stanovnika na jugu pomoću procena, kako je to činjeno u prošlosti. Oni ističu da je broj Albanaca koji žive u Srbiji znatno manji nego što se u javnosti predstavlja.

Naše informacije govore da u opštini Bujanovac živi manje od 12.000 Albanaca, što je dvostruko manje nego što je utvrđeno na popisu 2002. godine“, izričit je Aleksandar Popović, potpredsednik Srpskog narodnog veća Bujanovca. „Podaci koje država uzima kao zvanične falsifikovani su i ne održavaju pravo stanje. Postoji najmanje desetak albanskih sela čije je stanovništvo procenjenio na 3.500 žitelja, a koja su danas gotovo pusta.

PETICIJA IZGUBLjENA U VLADI
Iza zahteva da se u Bujanovcu što hitnije sprovede popis stanovništva iz koga bi se video tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine, ali i da se zvanično utvrdi tačan broj glasača, stalo je 7.000 građana ove opštine. Peticija sa tim zahtevima predata je Vladi Srbije početkom 2010. godine.
„Ćutanje je jedini odgovor koji smo dobili iz vrha države“, ističe Aleksandar Popović. „Kada smo se interesovali za sudbinu naših potpisa, rečeno nam je da su izgubljeni u ministarstvu kojim je tada rukovodio Milan Marković.“

Popović naglašava da trenutno niko u Bujanovcu ne zna tačno koliko je građana sa pravom glasa u ovoj opštini. Zloupotrebe sa biračkim telom učinile su da se kompletna lokalna vlast nađe u albanskim rukama.

Drugi korak posle popisa trebalo bi da bude usaglašavanje biračkog spiska sa stanjem na terenu. Na listama je oko 2.000 imena Albanaca koji nemaju matični broj, niti žive u Srbiji. Među biračima je i više desetina starijih od 100 godina. Ova imena upisana su 2001. i 2002, otkada je uprkos stalnom smanjenju broja stanovnika, broj glasača u porastu.

Da je sve što se događa u opštinama na jugu već viđeno na Kosovu i Metohiji smatra predsednik Odbora za ljudska prava iz Bujanovca Svetislav Veličković. Srbi su ljuti na državu koja svu pažnju posvećuje Albancima, a žmuri na njihove probleme.

Gotovo sva vlast u Preševu i Bujanovcu je u rukama Albanaca“, objašnjava Veličković. „Na biračkim spiskovima ne radi nijedan Srbin. Većina investicija i državne pomoći završava u albanskim selima, a samo pripadnici ove manjine dobijaju radna mesta u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. Zbog svega toga strahujemo da može da dođe do masovnijeg iseljavanja srpskog stanovništva.

Prilika da se konačno utvrdi broj pripadnika albanske manjine u Srbiji propuštena je pre dve godine, kada su Albanci bojkotovali popis stanovništva. To je dovelo do toga da Bujanovac na papiru broji 18.067 stanovnika, a Medveđa 7.438 žitelja. U opštini Preševo, u kojoj živi najveći broj pripadnika albanske manjine, prebrojano je svega 3.080 stanovnika.

Da i država razmišlja o novom popisu potvrđuje predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković. On kaže da je novo prebrojavanje moguće, ali da je neophodno da se dobro pripremi. I još je rano za priče o datumu njegovog održavanja.

Očekuju nas važni razgovori albanskih lidera sa premijerom Dačićem o sedam tačaka koje je usvojila Vlada juna ove godine“, objašnjava Stanković.

Među temama biće i integracija Albanaca u društvo Srbije, ali i poštovanje zakonskih prava i obaveza. Tada će biti razmotreno i utvrđivanje tačnog broja Alabanca, što podrazumeva i odluku o ponavljanju popisa.

Stanković ističe i da se traži adekvatno rešenje kako teret ponovljenog popisa ne bi pao na državni budžet, jer su ga pre dve godine Albanci svesno bojkotovali.

Delegacija Stejt departmenta i vojske SAD, koju je predvodio Majkl Smit iz Globalne inicijative za mirovne operacije, posetila je Komandu Kopnene vojske u Nišu i bazu „Jug“ kod Bujanovca. Na sastanku s predstavnicima VS razgovaralo se o realizovanim aktivnostima na sprovođenju projekta baze „Jug“ i planovima za dalji razvoj. U planu je opremanje poligona i strelišta, nabavka simulatora i trenažera i izgradnja infrastrukturnih objekata

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još