Ratnik štrajkuje glađu: Država mi ne da da hranim porodicu

Učesnik poslednjeg „kosovskog boja“ i ratni vojni invalid Saša Aksić (44) iz sela Žiče kod Kraljeva, stupio je u četvrtak u štrajk glađu pred zgradom gradske skupštine jer su mu državni organi zabranili da radi kao linijski („divlji“) taksista, iako je samo od tog posla izdržavao sebe i porodicu.

To je jedini posao koji sam imao, supruga mi je takođe bez posla, a imamo i dve kćerke, od kojih jedna studira, dok se druga tek priprema da na jesen krene na studije, ako budemo mogli da preživimo. Zato se ne pomeram odavde dok meni ili supruzi ne daju neki posao, pa makar me odneli u kovčegu“, sa rezignacijom govori Aksić, koga još niko od zvaničnika iz gradske uprave nije obišao niti pitao zašto štrajkuje.

Osim što je kosovski ratnik sa ordenom za hrabrost i ratni vojni invalid sa 60 odsto nesposobnosti, Aksić je i težak dijabetičar, na insulinu. Osim kao linijski taksista, do sada nije imao nijedan drugi posao, mada je po zanimanju školovani trgovac sa diplomom. Od države je primao i prima „invalidninu“ od - 7.000 dinara mesečno. Uza sve, Aksić je i volonterski predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida iz ratova od 1991. do 1999. godine, koje okuplja 113 ratnika sa različitim stepenom invaliditeta.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još