Završena sednica Saveta bezbednosti

UJEDINJENE NACIJE, 4. juna 2009. (Beta) - U Njujorku je u četvrtak uveče završena sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenio da je Beograd učinio "dodatni napredak" u saradnji sa Hagom, ali da ostaje ključno pitanje hapšenja preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Podnoseći redovan šestomesečni izveštaj, Bramerc je pred Savetom bezbednosti istakao da su vlasti Srbije ispunile sve zahteve za pomoć koje im je tužilaštvo uputilo u vezi sa pristupom arhivama, dokumentima i svedocima. Naglašavajući da Tribunal ulaže velike napore da okonča svoj rad "što je brže moguće", predsednik suda Patrik Robinson je naznačio da je najveća prepreka za to činjenica da su optuženi Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi.

Srpski ambasador u UN Feodor Starčević istakao je da je Srbija posvećena punoj saradnji sa Haškim tribunalom. "Srbija ostaje odlučna da ispuni svoje obaveze i uhapsi preostala dva begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića ... ", rekao je Starčević i ponovio da će Srbija uložiti svaki napor u cilju uspešne saradnje sa Hagom.

Pogledajte još