Novi pomor ribe u Ribarskoj reci

Jutros se u Ribarskoj reci kod Kruševca dogodio novi pomor ribe, a slična situacija se od početka nedelje događa i u reci Pepeljuši, potvrđeno je Tanjugu u Zavodu za javno zdravlje.

Jutros smo imali novi poziv iz Đunisa i odmah smo o tome obavestili vodoprivrednog inspektora. Treba reći da se od ponedeljka isto dešava i u Pepeljuši gde takođe ima pomora ribe", rekla je Tatjana Simović direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, preliminarni rezultati pokazuju da je koncentracija kiseonika u Ribarskoj reci veoma niska, dok je povećan sadržaj amonijaka što govori o tome da je na zagađenje uticao spoljni faktor, odnosno pokazuje da do pomora nije došlo zbog visokih temperatura i niskih vodostaja.

Novi rezultati biće poznati u toku dana, kazala je ona i dodala da su sanitarni ekolozi Zavoda za javno zdravlje od jutros na terenu.

Obratiće se posebna pažnja na potencijalne zagađivače vodotokova na obalama te dve reke", rekla je Simović istakavši da se sada traga za hemijskim zagađenjem, te da se meštani Pepeljevca i Đunisa suočavaju sa neprijatnim mirisom uginule ribe.

Ona je ukazala i da je jedan od problema taj što Rasinski okrug nema vodoprivrednog inspektora.

Kako je juče rekao predsednik saveta mesne zajednice Đunis Siniša Milić, pomor u Ribarskoj reci se dešava jednom godišnje, a meštani, kako je istakao, i dalje ne znaju šta je uzrok tome.

Izvor: RTS

Pogledajte još