Otrovna biljka raste u centru Beograda, stanari uplašeni

"Ispred ulaza u zgradu u Ulici Visokog Stevana 21, u kojoj i ja živim, neko se našao pametan i posadio seme ove biljke. Niko neće da reaguje, a nama se deca igraju i svakodnevno strepimo da li će se otrovati", kaže M. V., koji živi u pomenutoj zgradi.

Simptomi trovanja:

- halucinacije
- vrtoglavica
- posrtanje
- ubrzan puls
- gubitak pamćenja
- mučnina
- širenje zenica
- nerazumljiv govor
- povišena temperatura
- nekontrolisano mokrenje
- nesvestica
- žeđ

On navodi da je deci zanimljiv cvet ove biljke, pa se često zalete i krenu da ga uberu.

"Najgore je što su svi njeni delovi otrovni, a mnogi je koriste kao narkotik. Uplašen sam za sve stanare ove zgrade, koji svakodnevno prolaze pored ove biljke i udišu njen miris", kaže on.

"TATULA VRLO OPASNA"

Botaničar Nemanja Rajčević kaže za "Kurir" da je tatula vrlo opasna i da s njom treba biti vrlo oprezan.

"Tatula je otrovna biljka koja vrlo loše utiče na čovekov organizam. Prvenstveno je njen miris opasan, jer izaziva halucinacije, nenormalnu potrebu za spavanjem, dehidraciju...Takođe, može izazvati alergiju ako neko dodirne njen list. Pored svega ovoga, može izazvati i trajno psihičko oštećenje", kaže Rajčević.

On dodaje da tatula još jači efekat ima na decu.

"Svi simptomi koje smo naveli kod dece su još jači i zastupljeniji. Zato strogo treba voditi računa da ne dođu kontakt sa ovom biljkom", kaže Rajčević.

Kako kažu stručnjaci, biljku treba stručno ukloniti, spaliti i spakovati u vreće, a sve delove iskopati iz zemlje jer ponovo može da poraste iz korena.

"OTROVNA AKO SE POJEDE"

Da je u pitanju biljka sa kojom nema šale potvrđuje za "Blic" i dr Branislav Šiler, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu.

"Tatula jeste biljka u širokoj upotrebi u dekorativne svrhe jer cvetovi lepo izgledaju i mirišu. Međutim, ona je i veoma otrovna, naravno ako se pojede", kaže dr Šiler.

JKP ZELENILO: UKLONIĆEMO JE AKO STANARI BUDU TRAŽILI

Iz JKP „Zelenilo Beograd“ za "Kurir" kažu da je tatula pre svega dekorativna.

"To je dekorativna biljka, imate je u raznim bojama, ali mi je nismo posadili, već stanovnici te zgrade. Jeste otrovna, ali raste svuda po Srbiji i pre svega je dekorativna. Tatula se koristi i u medicinske svrhe, za lečenje mnogih bolesti, i ima je u gotovo svim baštama. Ne vidimo šta je sporno s tom biljkom, ali ako stanari te zgrade budu tražili da je uklonimo, mi ćemo to uraditi",
kažu u JKP „Zelenilo Beograd“.

(Izvor: Kurir, Blic)

Pogledajte još