Draginu ukinut pritvor, ostaje iza rešetaka

Apelacioni sud u Beogradu ponovo je ukinuo prvostepeno rešenje Specijalnog suda kojim je produžio pritvor za 30 dana bivšem ministru Saši Draginu i još osmorici njegovih saradnika optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari" zbog opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Dragin kao i ostali okrivljeni ostaju u pritvoru, a Specijalni sud po nalogu Apelacionog mora da donese novo rešenje u kom će da navede jasne razloge zašto je njihovo dalje zadržavanje u pritvoru neophodno.

Osim bivšeg ministra u pritvoru ostaju vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić, Radosav Vujačić, Mihajlo Grujić, Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović.

Po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud i dalje ne daje jasne i individualizovane razloge u odnosu na svakog okrivljenog koji ukazuju na opasnost od bekstva“, navodi se u odluci.

Prema nalaženju žalbenog suda, prvostepeni sud nije objasnio odlučnu činjenicu za pritvor - da će okrivljeni koji se nalaze u bekstvu pomoći ovim okrivljenima imajući u vidu da nije opisan odnos okrivljenih koji se nalaze u bekstvu sa okrivljenima koji se nalaze u pritvoru, tako da se za sada ne može sa sigurnošću zaključiti da li će okrivljeni koji se nalaze u bekstvu pomoći svim okrivljenim licima koji se nalaze u pritvoru ili samo pojedinim od njih.

Takođe, prvostepeni sud ponovo nije dao konkretne razloge zbog kojih se smatra da je opasnost od bekstva okrivljenih "izvesna i realna jer su okrivljeni radnjama koje su im stavljene na teret omogućili da imovinsku korist pribave određena privredna društva", navodi Apelacioni sud i podseća da korist nije ni oduzeta, niti pronađena.

Apelacioni sud, takođe, upozorava da je u odnosu na Dragina kome je pritvor određen i zbog uznemirenja javnosti i dalje nejasno da li uznemirenje javnosti, kao posledica načina izvršenja i težine posledice krivičnog dela koje se ovom okrivljenom stavlja na teret i za koje je okrivljeni Saša Dragin opravdano sumnjiv da ga je počinio, i dalje postoji.

Ta okolnost protokom vremena gubi na intenzitetu, zbog čega je ostalo nejasno na koji način je ugroženo nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, naveo je Apelacini sud.

Dragin je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća, a istraga je nakon toga proširena još četiri puta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. maja optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih saradnika zbog sumnje da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više stotina miliona dinara, koja je potvrđena prošle sedmice.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.