Pravilno konzumiranje voća !?

Voće igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma, jer ga snabdeva velikom količinom energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti, ali i za mršavljenje.

Svi mislimo da jesti voće znači oguliti mu koru, naseći ga na kriške i staviti u usta. Međutim, to nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće, smatra doktor Mehmed Oz.

Voće bi trebalo jesti na prazan želudac, a nikako posle obroka. Ako pojedete dva parčeta hleba, a zatim voćku, ona je zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži spremna da "prođe" ravno kroz želudac u creva, ali je prethodno unesen obrok u tome sprečava. Voće dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari. Ceo obrok fermentira i pretvara se u kiselinu.

Koliko ste puta osetili da vam se podriguje od kriške-dve lubenice kojom ste želeli da se osvežite nakon ručka ili večere ili ste osećali da su vam creva odjednom proradila kad ste pojeli bananu u istoj situaciji. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove i zato često osetite naduvenost u stomaku, osim kada jedete citrusno voće s puno kiseline, poput pomorandži ili limuna.

Sok ili ceo plod?

Pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova. Nije dobro jesti ni kuvano voće, poput kompota jer se kuvanjem uništavaju svi vitamini. Pojesti ceo plod bolje je nego pijenje soka. Ako želite da se osvežite sokom, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj!

Izvor: B92

Pogledajte još