Fond štedi preko džepa pacijenata

Istovremeno su, međutim, promenjena i procentualna učešća za pojedine medikamente, pa će pacijenti sada za neke preparate doplaćivati manje, a za neke više.

Tako će za perindopril (preksanor) od 10 miligrama za terapiju arterijske hipertenzije, trošak pacijenata biti manji za oko 200 dinara. Pacijenti će ubuduće doplaćivati 45 odsto cene ovog leka koji košta 1.119 dinara, a do petka je procentualno učešće bilo 60 odsto.

Za lek „proskar“, koji se koristi u terapiji benignog uvećanja prostate i košta 786 dinara, pacijenti će odsad dotirati 60 umesto 50 odsto cene.

DODATNA SREDSTVA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU
Cene 650 lekova različitih oblika, doza i pakovanja RFZO je od petka uskladio sa odlukom Vlade Srbije o cenama lekova za humanu upotrebu usvojenom 1. juna. Iako pojeftinjenje nije značajno, u RFZO računaju da će u masi, s obzirom na to da terapija koja se daje u bolnicama godišnje košta 16, a lekovi na recept u apotekama još 30 milijardi, ipak, postići neku uštedu, i taj novac će moći da preusmere u druge oblike zdravstvene zaštite.

Povećano je i procentualno učešće za „buprenorfin“ sa 50 na 90 odsto.

To, praktično, znači da će pacijenti koji leče zavisnost od opijata sada plaćati maltene punu cenu leka, koji u dozi od dva miligrama košta 462, a od osam miligrama - oko 1.700 dinara.

Ovi lekovi su sa liste A1, na kojoj je ukupno 538 preparata za koje su osiguranici od početka ove godine doplatili 1,26 milijardi dinara, što je tačno četiri puta više nego što su izdvojili za fiksnu participaciju od 50 dinara po kutiji leka.

Sa pozitivne liste lekova poslednjim izmenama skinuto je na zahtev proizvođača ili uvoznika šest medikamenata - „simvabel“ tablete, „preksanil“ kombinovane tablete, „alendronat“ tablete, „jurnista“ tablete, „klivarin“ injekcije i „partobulin“ injekcije.

Oni se više neće izdavati o trošku osiguranja.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još