U inat besparici: Večeras počinje 20. Festival evropskog filma Palić

Uz Mihalkova, i Emir Kusturica je dobitnik prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” koju festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Znamo da mora da se štedi, ali od 2008. godine budžet festivala su nam od 400.000 evra srozali na sadašnjih 150.000. Pored svega, uspeli smo da obezbedimo uzbudljive filmove i sjajne goste kao što su Mihalkov, Kusturica i Šeridan. Palićki festival jedan je od tri koji su primljeni u Međunarodnu federaciju filmskih festivala Evrope. Tokom dve decenije bio je susretište filmova, publike i autora, gde se otvoreno govorilo o problemima u kojima živimo. Prikazivani su vrlo kritički filmovi i bila bi katastrofa kada bismo se iznova našli u situaciji da do poslednjeg momenta ne znamo kako da festival održimo zbog nedostatka novca“, rekao je za Radoslav Zelenović direktor Festivala.

Na otvaranju Festivala biće prikazan kratki film “Vrata večnosti”, snimljen povodom 20 godina postojanja ove filmske smotre. Film je režirao Sabolč Tolnai koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin.

(old_image)

Susreti evropskih stvaralaca
Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao “A Sundey in the Contry” organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Džim Šeridan.

Festivalski program čini 10 selekcija i do 19. jula biće prikazano 90 filmova. Pored glavnog takmičarskog programa, tu su “Paralele i sudari”, “Mladi duh Evrope”, omaž-program za dobitnike nagrade “Aleksandar Lifka” i “Andergraund Spirit”, “Novi turski film”, “Novi mađarski film”, “Evropa i hrišćanstvo”, “Eko dox” i dečji i omladinski program.

Svake godine na Festivalu se predstavljaju neke od najvažnijih i najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Ova godina je rezervisana za turski film. Publika će imati mogućnost da vidi turska ostvarenja: “Žin”, “Podzemlje”, “Klub gubitnka”, “Buđ”, “Hladnoća”, “Naša duboka tuga” (“Our Grand Despair”), “Vi osvetljavate noć”, “Araf” i “Tragična priča Dželala Tana i njegove porodice”.

Ovi filmovi po izboru turskog filmskog reditelja, pisca i producenta Ahmeta Bojadžioglua daju pravi uvid u najnovija i veoma bogata turska ostvarenja.

Program festivala možete pogledati ovde.

Izvor: Blic

Pogledajte još