Saveti: Kako da se izborite sa preteranim znojenjem

Postoje osobe koje se preterano znoje, što im predstavlja problem. Preterano znojenje se naziva hiperhidroza i ona može biti i nasledna.

Uzrokuju je i hormonalni disbalans, emocionalna uzbuđenost, začinjena hrana, vežba i stres.

Neprijatnu situaciju ćete učiniti podnošljivom ukoliko pokušate sa ovih nekoliko korisnih saveta.

Toksine odstranite pomoću vode

Voda ne samo da čisti vaše telo, nego sprečava neprijatne mirise ispod pazuha. Najmanje dva tuširanja dnevno će pomoći osobama koje se preterano znoje u borbi sa neugodnim mirisima.

Nosite pamučnu odeću

Nošenje pamučne odeće pomaže vašoj koži da "diše“, a na taj način se lakše nosite sa preteranim znojenjem. Izbegavajte tkanine koje stvaraju iritacije i zagrevaju kožu, što dovodi do preteranog znojenja.

Koristite limun

Limun pomaže u smanjenju znojenja i sprečavanju loših mirisa, posebno ispod pazuha. Polovinom limuna možete namazati mesto ispod pazuha. Ukoliko osetite blagu iritaciju, ne brinite se, ali ako dođe do osipa, odustanite od limuna.

Dezodoransi i stikovi protiv znojenja

Dezodoransi i stikovi protiv znoja su efikasni u sprečavanju nastanka neprijatnih telesnih mirisa. Međutim oni ne deluju podjednako na sve osobe, a i nisu najbolje rešenje. Oni zatvaraju pore i sprečavaju nakupljanje znoja na površini kože. Iako ova sredstva deluju veoma brzo, hemikalije u njima uzrokuju neželjene efekte poput iritacije i promene boje kože.

Jedite zdravo i mršavite

Zdrava hrana i mršavljenje će pomoći u borbi sa preteranim znojenjem. Ukoliko je vaša telesna težina normalna, u svoju ishranu uključite više vlakana i izbegavajte začine.

Sirće

Možda je to za vas iznenađenje, ali sirće zaista pomaže osobama koje se preterano znoje. Potrebno je uveče pre spavanja sirćetom namazati kožu ispod pazuha i ostaviti da se osuši. Ujutro se obavezno istuširajte.

Posetite lekara

Poseta lekaru i testiranje su ispravan način za otkrivanja tačnog uzroka preteranog znojenja.

(Izvor: Vestinet.rs, Novi magazin)

Pogledajte još