U ponedeljak protesti širom Egipta

Podsetimo, nekoliko desetina hiljada Morsijevih pristalica zatražilo je njegov povratak na čelo države na mirnim protestima u Kairu.

"Sledećeg ponedeljka još više naroda, hvala Bogu, na svim egipatskim trgovima - protiv vojnog udara", saopštio je danas na "Fejsbuku" Esam El-Erijan iz Partije slobode i pravde.

"Egipat odlučuje kroz izbore, preko protesta, preko masovnih okupljanja. Nijedna osoba, nijedna elitna grupa i vojna organizacija neće nametati narodu svoje odluke", rekao je on, a preneo Rojters.

U međuvremenu, privremeni premijer Egipta Hazem el-Beblavi, koji je naimenovan na funkciju u utorak, rekao je da će danas i sutra razgovarati s kandidatima za ministarska mesta, preneo je državni list "Akbar al-Joum".

Prioriteti novog kabineta biće povratak bezbednosti, nesmetan promet robe i pružanje javnih usluga, kao i priprema za parlamentarne i predsedničke izbore, naveo je Beblavi.

Beblavi obavlja funkciju premijera držeći se mape puta koju je uradila vojska. Egipatska armija je zbacila Morsija s vlasti 3. jula, nakon što su milioni Egipćani izašli na ulice tražeći od njega da ode s funkcije, navodi Rojters.

Posle toga, Morsijeva partija je odbila da učestvuje u političkim procesima, prenela je britanska agencija.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još