Prosjaku koji godišnje "zarađuje" 60.000 evra preti zatvor (VIDEO)

Sajmon Rajt (37) primećen je kako prosi na trgu Lester u Londonu, nekoliko nedelja nakon što mu je zakonom zabranjeno prosjačenje u glavnom gradu.

Prošlog meseca je uhvaćen kako prosi u Južnom Londonu tako što je sedeo na pločniku i ispred sebe držao karton na kome je pisalo “gladni beskućnik”.

Zapravo, svake noći posle prosjačenja po londonskim ulicama, vraćao bi se u opštinski stan vredan preko 300.000 evra, u Fulamu. Zbog toga mu je izdata zabrana traženja milostinje u naredne dve godine.

Kada ga je ulična patrola zatekla kako žicka novac na trgu Lester, odmah je pozvala policiju. Kada su došli policajci i prepoznali ga, uhapšen je, ali je uz kauciju pušten s tim što treba krajem meseca da se pojavi na sudu.

Međutim, samo pola sata kasnije, Rajt je viđen kako prosi u obližnoj ulici Kaventri, ali je pobegao pre nego što je stigla policija.

Opštinski portparol za društvenu zaštitu, Niki Ajken kaže: “Mnogo ljudi koji mu daju novac ni blizu ne zarađuje 75.000 funti godišnje, kako bi im, posle svih dažbina, ostalo 50.000 funti, koliko on isprosi godišnje. Rajt nije jedini slučaj, ima ih puno poput njega, koji izazivaju sažaljenje kad ih čovek gleda. Zato, još jednom, upozoravam građane da ne daju novac ljudima na ulici.”

Rajt je već jednom izbegao zatvor zbog kršenja “ezbou” zakona, kada je vodio psa bez povoca i korpe na njušci.

Na suđenju u maju moglo se čuti da Rajt često odlazi u kladionice i igraonice kako bi ukrupnio sitninu koju je dobio, a ta suma se često vrtela oko 200 do 300 funti.

Ukoliko se na sledećem suđenju, zakazanom za 25. juli dokaže da je kriv, Rajt bi mogao da dobije i do pet godina zatvora.

Izvor: Blic

Pogledajte još