Bijeljina: Na mesto Kačavedne ustoličen vladika Hrizostom (VIDEO)

Ustoličenje je obavljeno u prisustvu članova Svetog arhijerejskog sinoda, 18 episkopa, zvaničnika Republke Srpske, predstavnika zajedničkih organa i institucija na nivou BiH, načelnika više opština i vernika iz severoistočnog dela RS, prenose lokalni mediji.

"Danas smo ovde sabrani da saopštimo odluku nase Crkve, našeg Svetog arhijerejskog sabora i da u tron apostola zvorničko-tuzlanskog uvedemo novoizabranog episkopa Hrizostoma", rekao je patrijarh Irinej.

Budući da je dosadašnji episkop vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, zbog slabog zdravstvenog stanja, zamolio Sveti arhijerejski sabor SPC da ga oslobodi upravljanja eparhijom zvorničko-tuzlanskom, zamolili smo episkopa bihaćko-petrovačkog da preuzme ovu eparhiju i "on je to prihvatio", kazao je patrijarh.

"Pozivamo sveštenstvo eparhije zvorničko-tuzlanske da episkopa Hrizostoma slušaju kao dobra deca svog roditelja, kao učenici svoga učitelja i pastira, a na korist nase svete pravoslavne crkve i srpskog naroda"
, poruka je partijarha srpskog Irinej.

Zahvalivši na ukazanom poverenju, novoustoličeni episkop Hrizostom pozvao je vernike svoje nove eparhije na duhovnu obnovu, istakavši da je svestan svoje "nedostojnosti, iskušenja, ali i odgovornosti koju je prihvatio u trenutku izbora na novu dužnost".

Mnogobrojni vernici koji su stigli u Bijeljinu iz svih krajeva Republike Srpske pratili su liturgiju i na video-bimu koji je postavljen ispred Sabornog hrama.

Episkop Hrizostom biće uveden u tron episkopa zvorničko-tuzlanskih sutra u Sabornom hramu u Tuzli.

Eparhija zvorničko-tuzlanska, na čijem je čelu od 1978. do ove godine bio episkop Vasilije Kačavenda, ima šest namesništava, sa 142 parohije i 106 aktivnih sveštenika.

Sedište eparhije je privremeno u Bijeljini, do povratka u Tuzlu.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još