Najveći izazov za Aziju

SINGAPUR, 05. jun 2009. (FoNet) - Široko rasprostranjeno siromaštvo u Indiji, Kini i drugim azijskim zemljama predstavljaće jedan od najvećih regionalnih izazova u decenijama koje su pred nama - kaže se u izveštaju Azijske banke za razvoj (ADB).

Prema ovoj proceni, oko 620 miliona ljudi u Aziji živi s jednim dolarom dnevno. Najmanje polovina ih se nalazi u Indiji, a četvrtina u Kini - u dve zemlje koje trenutno beleže najbrži ekonomski rast na kontinentu.

Reč je o ogromnom broju, ako se uporedi sa ukupnom populacijom Afrike ili Latinske Amerike - konstatuje se u izveštaju razmatranom na jednom međunarodnom skupu o populacionoj politici u Aziji. Skup je održan u Singapuru.

Ogromno siromaštvo pritiska i Afganistan u kome su decenije ratova potpuno uništile infrastrukturu, pa su mnogi učesnici ukazali da postoji mnogo zemalja kojima je neophodna hitna i zamašna pomoć i finansijska podrška ADB.

Po mišljenju azijskih ekonomskih analitičara, prihodi od nafte, kao u Indoneziji i još nekim zemljama, nisu se pokazali dovoljnim niti produktivnim, iako priznaju da bi se naglo odsustvo tih prihoda u ukupnom privrednom razvoju dramatično osetilo, jer bi siromašni bili još siromašniji. Zbog toga, procenjuju oni, ni na koji način ne bi trebalo smanjivati te prihode.

Povećanja cena nafte nisu se mnogo osetila u regionu delimično zbog lokalnih regulacija cena i subvencija. Ali ekonomski rast će biti dramatično ugrožen, ako cene nafte i derivata ostanu visoke - zaključuje se u izveštaju ADB.

Pogledajte još