Francuska obeležila Dan pada Bastilje (VIDEO)

Na današnji dan 1789. godine Parižani su provalili u ozloglašeni zatvor što se smatra i varnicom koja je pokrenula francusku revoluciju.

U centru pažnje ovogodišnje svečanosti bili su vojnici 13 afričkih zemalja koje su učestvovale u ratu protiv Al Kaide u Maliju.

(old_image)

Odmah iza malijskih vojnika marširali su vojnici Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače, Gane, Gvineje, Liberije, Nigera, Nigerije, Senegala, Sierra Leonea, Čada i Togoa. Za njima i plave beretke, koje pomažu stabilizaciju Malija. Pozivom da na Dan Bastilje marširaju Jelisejskim poljima, Francuska koja je pokrenula rat u Maliju, odala im je počast.

(old_image)

Nacionalni praznik Francuske privukao je i brojne posetioce iz celog sveta posete Pariz tokom parade. A svoj možda najupečatljiviji međunarodni nastup od ulaska u EU, kao najmlađa članica, imala je Hrvatska.

(old_image)


"Do sada smo imali prilike da gledamo paradu samo na TV-u. Ovo je zaista divan događaj. Do pre samo par godina nismo mogli ni da se nadamo da ćemo biti deo ovog događaj, a sada smo primljeni u EU, i zahvaljujući tome smo pozvani na ovaj marš", rekao je oficir Branimir Gacina-Bilin.

(old_image)

Ukupno, u paradi je učestvovalo 4800 vojnika, 241 konj, 265 vozila i 58 vazduhoplova

Izvor: b92

Pogledajte još