Zdrave tajne tamne čokolade

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidanasa. Zapravo, čokolada sa visokim procentom kakaoa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada štiti od UV zraka

Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada čuva srce

Harvardski stručnjaci analizirali su 21 prethodno objavljenu studiju o konzumiraciji kakaoa u kojima je učestvovalo 2.500 ispitanika. Osim što može da smanji nivo krvnog pritiska i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaoa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola kod osoba mlađih od 50 godina, a istovremeno povećava nivo dobrog holesterola.

3. Ako imate visok pritisak, pojedite kockicu crne čokolade

Čokolada može da smanji krvni pritisak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak male količine čokolade daju sličan potencijal smanjenja krvnog pritiska u poređenju sa opsežnim dijetetskim merama koje su se dokazale učinkovitim kada je su u pitanju problemi sa krvotokom.

Pogledajte još