Odobreno izručenje Luke Bojovića

Ovo je krajnji korak u izuzetno komplikovanoj pravnoj proceduri koji je Španija učinila na izručenju pripadnika zemunskog klana Srbiji.

O datumu njegovog izručenja Srbiji odlučiće španski pravosudni organi u saradnji sa srpskim pravosuđem, ali se tačan datum, vreme i mesto dolaska u Beograd neće javno saopštavati iz bezbednosnih razloga.

U međuvremenu, u Beogradu je 28. aprila ubijen njegov rođeni brat Nikola Bojović, a Krivično veće Višeg suda u Madridu je nedelju dana nakon tog ubistva odlučilo da nastavi proceduru izručenja Luke Bojovića Srbiji.

Glavni razlog ovakve odluke suda je da bi se Bojoviću sudilo u Srbiji za ubistva Dejana Živančevića, Branka Jevtovića Jorge i Milutina Jovičića, počinjena 2004. u Beogradu, kao i zbog pripadništva organizovanoj kriminalnoj grupi.

U drugom delu odluke sud je konstatovao da je Bojović u Srbiji trebalo da 2010. godine bude upućen na izdržavanje kazne zatvora i da bi njegovo izručenje bilo opravdano "s obzirom na prirodu i ozbiljnost zločina koji mu se pripisuju“. Odluka je doneta da bi se Bojoviću, koji je februara 2012. uhapšen u Valensiji, u Srbiji sudilo za tri ubistva i da bi bio upućen na izdržavanje kazne od jedne do tri godine zbog nelegalnog posedovanja oružja i osam meseci zatvora zbog falsifikovanja službenih isprava.Luka Bojović je u obraćanju španskom sudu ranije izjavio da ne želi da bude izručen Srbiji, tvrdeći da su njegova osnovna prava u postupku koji se protiv njega i ostalih optuženih vodi u Srbiji "ugrožena", s obzirom na to da je, kako tvrdi, "bio onemogućen da stupi u kontakt sa svojim srpskim advokatima i da im izloži uputstva za odbranu". On je tada naglasio i da mu je život u opasnosti ako bude izručen Srbiji.

Bojović je u Španiji boravio sa uredno izdatom boravišnom dozvolom do trenutka pritvaranja u Valensiji.

Španska policija uhapsila je Bojovića zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Od pripadnika ove grupe, Srbija jedino nije tražila izručenje Mijanovića. Luka Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo posle hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici.

Za Bojovićem je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.