Svetski dan zaštite životne sredine

BEOGRAD, 5. jun 2008 - Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije danas će obeležiti Svetski dan zaštite životne sredine, čiji je cilj da usmeri svetsku pažnju na životnu sredinu i da stimuliše političku pažnju i akciju. 

Ovaj dan ustanovila je 1972. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na kojoj je na predlog delegacije Jugoslavije, 5. jun proglašen Svetskim danom čovekove okoline. Njegovo obeležavanje povereno je Programu za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP), čije se međunarodno sedište nalazi u Najrobiju u Keniji.

Svake godine za glavno mesto globalne proslave ovog dana bira se drugi grad, pri čemu vlada zemlje koja je domaćin, ili grad domaćin, u saradnji sa UNEP-om određuju temu događaja.

Ovaj dan je takođe zamišljen i kao intelektualni događaj koji treba da pruži priliku za seminare, radionice i simpozijume o očuvanju planete za dobrobit budućih generacija.

Ove godine slogan za Svetski dan zaštite životne sredine glasi "Prema ekonomiji koja stvara manje ugljen-dioksida (CO2)" jer ugljen-dioksid i drugi gasovi izazivaju efekat staklene bašte, koji je uzrok klimatskih promena.

Ugljenik se ne sagoreva samo u obliku fosilnih goriva. U brojnim oblastima dragocene šume seku se zbog drvne građe i proizvodnje papira, za dobijanje obradive i zemlje za ispašu, kao i za plantaže koje zadovoljavaju sve veću potrebu za biogorivima. 

Svetski dan životne sredine ove godine koristi temu odbacivanja zavisnosti od ugljen-dioksida kako bi inicirao fundamentalne aktivnosti povodom izazova koji stoji pred našom generacijom, a to su klimatske promene.

Ukoliko želimo da pokrenemo ekonomiju u zelenijem i čistijem smeru, veliko smanjenje neefikasne upotrebe fosilnih goriva praćeno povećanim korišćenjem obnovljive energije moraju biti u centru međunarodnog delovanja.

Izvor: Internet prezentacija Vlade Srbije
......................................................................................................

Pogledajte još