Od danas kazne za noćnu prodaju alkohola

Kazne su od 50.000 do čak milion dinara za pravna lica, a za fizička od 5.000 pa do 250.000 dinara.

Patrola komunalne policije, u pratnji reportera “24 sata”, obilazila je ovog vikenda prodavnice, samousluge, kioske, trgovinske centre i benzinske stanice i još jednom upozoravala trgovce.

Kupuju pola sata ranije
U trgovinskim radnjama kažu da nisu imali nikakvih problema kada je prošla prohibicija bila na snazi i ističu da se alkohol ne proda u manjim količinama, već kupci pola sata pre početka zabrane izlaze sa gajbama iz radnje.
„Traže ljudi, znate i sami “što je zabranjeno, to je slađe”, ali ne prodajem. Neću da me limenka piva košta koliko ceo ovaj kiosk - kaže Katarina Lalić, vlasnica kioska u centru grada.

Vlasnici ovih objekata će morati da istaknu natpis o nedozvoljenoj prodaji alkoholnih pića i pirotehničkih sredstava. Ko to ne uradi, platiće kaznu, kao i onaj koji krši zabranu“, kaže Boban Rajčić, šef područne jedinice Komunalne policije.

Policajci su u petak uveče strpljivo išli od radnje do radnje i predavali obaveštenja o obaveznom natpisu.

Građani bi trebalo da znaju da je ova odluka doneta u cilju zaštite njihovih života, zdravlja kao i u cilju opšte bezbednosti“, kaže Rajčić.

Nekima od građana jasna je ideja gradskih vlasti - da se ljudi manje opijaju i da će to smanjiti broj nesreća u saobraćaju, ali...

Svako ko želi da pije u parku može 15 minuta pre 22 sata da kupi piće. Trebalo je da odrede zabranu konzumiranja alkohola napolju u određeno vreme, a ko će kada da kupi njegova je stvar“, kaže Darko Minić (28), koga smo zatekli u parku na Studentskom trgu.

Neki od posetilaca drugog omiljenog parka u centru, onog na Topličinom vencu, misle da se ovom zabranom ukida i ono malo “opuštencije” u ovo teško vreme.

Svašta su nam već ukinuli i zabranili, a sada i ovo. Izađeš malo u grad, popiješ sa društvom, nemamo svi novac za kafiće i restorane. Ipak, sreća da je i ranije bilo, a biće i sada mesta gde će moći da se kupi alkohol“, kaže Predrag Bajić koji sa društvom obično sedi u parku kod Palasa.

Izvor: 24sata

Pogledajte još