Beograd: Plaćanje karticom uskoro i u taksiju

Vožnja taksijem u Beogradu uskoro će, osim gotovinom, moći da se plati i platnom karticom. Za sada će na taj način poslovati svega 100 beogradskih taksista, a do kraja godine biće ih ukupno 400. Ideja je da to postane uobičajeno, a za takvo plaćanje vožnje taksijem najzainteresovanije su firme.

O tome se dugo priča, jer plaćanje vožnje u kešu nekima komplikuje vožnju, pre svega strancima koji pre ulaska u taksi moraju u menjačnicu. I firmama će biti lakše zbog zaposlenih koji moraju da koriste taksi.

Osim svojim platnim karticama, mušterije će vožnju moći da plate i karticama taksi udruženja. Koštaće 200 dinara i slično "bus plusu" na tu karticu svako će moći da uplati dopunu za vožnju i to kod taksiste.

Taksista Dejan Mitrović kaže da neće biti problem da se navikne na novi način plaćanja.

"Nismo znali do pre par godina da koristimo ni kompjutere, sad koristimo lap topove, tako da nije ni ovo ništa komplikovano", rekao je Mitrović.

U toku su, kažu, i pregovori sa većim trgovinskim lancima, da se kartice za vožnju taksijem sa besplatnom dopunom dele kupcima koji ispune uslove tih prodavnica.
Vladimir Mirković iz taksi udruženja Beograd kaže da će procedura biti jednostavnija za zaposlene u firmama koje koriste usluge taksista.

"Lojaliti kartica biće podeljena firmama, zaposleni neće više pisati taksi blokove. Kada se završi vožnja, kartica se provuče kroz aparat, ukuca se iznos, automatski se zadužuje njihov račun i na kraju meseca se pravi faktura koja se šalje tim firmama i naplaćuje", kaže Mirković.

Postojaće takozvane gift kartice za hotele i restorane, pa će gost koji je došao u Beograd koristiti karticu umesto novca, rekao je Mirković.

"Obaviće vožnju, daće taksisti karticu, kartica će da se provuče kroz aparat i on će biti zadužen preko sobe, platiće hotelu korišćenje usluga, a mi ćemo posle sa hotelima pokriti preko fakture"
, rekao je Mirković.

Naplaćivanje putem kartice taksistima u zemljama Evrope nije strano. Kako bi išli u korak sa vremenom, naši taksisti imaće obuku, kažu u udruženju koje će je organizovati.

Izvor: KURIR

Pogledajte još