Mrkonjić: Za održavanje puteva fali 10 milijardi godišnje

Očekujem da će novi Nadzorni odbor Puteva Srbije sa direktorom tog javnog preduzeća, koji se upravo bira ovih dana, promeniti odnose u putnoj privredi i odnose u državi prema putnoj privredi - rekao je Mrkonjić u Vladi Srbije.

On je naveo da je za održavanje oko 15.000 kilometara puteva potrebno oko 15 milijardi dinara, dok je sada na raspolaganju svega 5,5 milijardi dinara.

"Prvi zadatak nadzornog odbora biće da reši taj problem, i imaće punu podršku vlade i putarskih preduzeća", istakao je Mrkonjić.

Vlada Srbije je sprovodeći zakon o javnim preduzećima izabrala novi nadzorni odbor Puteva Srbije, naveo je on dodajući da ministarstvo traži izmenu zakona o javnim putevima da bi se obezbedilo više novca za puteve.

"Kada govorimo o razvoju putne privrede, tu problema nema, razvojni projekti koridori 10 i 11 imaju obezbeđena sredstva iz kredita",
naglasio je ministar saobraćaja.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić je rekao da će cilj Nadzornog odbora biti da bolje funkcinišu Putevi Srbiji, koji su jedno od najvećih državnih preduzeća, kao i da su putevi veoma važni za privredu svake zemlje.

Član Nadzornog odbora Bajram Omeragić, koji je posebni savetnik ministra bez portfelja, rekao je da je za Sandžak veoma važno da ima predstavnika u tom preduzeću ističući da su Putevi Srbije značajni za ekonomski razvoj i budućnost tog dela Srbije, kao i svih regiona u zemlji.

"Za nas je veoma važna gradnja putnog Koridora 11 odnosno autoputa prema granici sa Crnom Gorom, ali i rekonstrukcija puteva Novi Pazar -Sjenica - Tutin - Aljinovići",
  dodao je Omeragić.

On je naveo da se 20. jula završava konkurs za izbor novog čelnika Puteva Srbije i da će onda sa novim rukovodstvom početi da rade putnom parom kako bi vratili ugled Putevima Srbije.

Članovi Nadzornog odbora su i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović i rukovodilac odeljenja za nadzor u Sektoru za investicije Puteva Srbije i predstavnik zaposlenih u tom preduzeću, Velimir Kopanja.

Pomoćnik ministra za saobraćaja Saša Mirković je rekao da od novog Nadzornog odbora Puteva Srbije očekuje veću saradnju sa ministarstvom, stručnjacima i građanima.

"Ova država živi, pre svega, od saobraćaja, jer oko 30 odsto novca koji se upumpava u budžet dolazi iz saobraćajne infrastrukture"
, dodao je Mirković.

Izvor: blic

Pogledajte još