Zabrinjavajuće: Polne bolesti ponovo u porastu, terapija sve teža

"Situacija je zabrinjavajuća i mora biti detaljno praćena. Međutim, za paniku još nema razloga", ukazala je specijalista za polne bolesti prof. Angelika Stari, predsednica Svetskog kongresa.

Naime, iako u javnosti nije mnogo poznato, klasične polne bolesti kao sifilis ili gonoreja se ponovo šire.

Dok je još 1993.u Austriji bilo zabeleženo svega 124 obolelih od sifilisa, prošle godine ih je bilo već 500.

"Mora se uvek uzeti u obzir da je broj obolelih daleko veći, možda pet puta veći, jer postoji obaveza prijavljivanja samo ako pacijent odbija terapiju", ukazala je Stari.

Iz studije Agencije za zdravlje i bezbednost namirnica povećanje obolelih od sifilisa ima pre svega kod homoseksualaca, zbog nedovoljnih preventivnih mera. Poređenja radi u Nemačkoj broj ovog oboljenja raste godišnje za 22 odsto.

Što se gonoreje tiče ona, kako je istakla lekarka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Manjula Lusti-Narasimhan, predstavlja veliki izazov zbog velikog broja infekcija i sve manje mogućnosti terapije, jer izazivači oboljenja – gonokoke – sve više su rezistentni na antibiotike.

Stari je ukazala da su gonokoke, nakon što su postale rezistentne na penicilin i druge vrste lekova, sada sve otpornije i na, kako je navela, poslednje oružje koje stoji na raspolaganju, a to su antibiotoci iz grupe cefalosporina.

Takođe i kod HIV-a zabeležen je porast novih infekcija od 487 novih infencija 2010. na 523 prošle godine.

Eksperti ukazuju da je uzrok porasta polnih bolesti nedostatak svesti kod stanovništva da je potrebno da preduzmu preventivne mere prilikom seksualnih odnosa.

U bečkoj palati Hofburg oko 1.500 eksperata iz više od 100 zemalja sveta razgovara o mogućnostima sprečavanja povećanju broja obolelih od polnih bolesti.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još