Radikalizuju štrajk: Radici "Župe" spremni da umru! (VIDEO)

Kako navode, spremni su da umru, jer nemaju izbora, a zahtevaju isplatu dela zaostalih plata i rešavanje statusa HI "Župa".

"Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, večeras ćemo zatvoriti fabričku kapiju i nikome nećemo dati ni da uđe, ni da izađe. Istovremeno ćemo prestati da pijemo vodu i nećemo dopustiti da nam se ukazuje pomoć", rekao je jedan od štrajkača, Jović Dalibor (35), otac troje dece i jedini koji radi u porodici.

Šef obezbeđenja, Nikola Ristić, koji gladuje iako je dijabetičar, najavio je da od danas neće uzimati ni lekove, iako je imao predinfarktno stanje. On kaže da "nema drugi izlaz".

Zlatko Ilić, radnik Fabrike kalijumove hemije, preti da će sutra sebi odseći dva prsta, a potom preseći vene, ukoliko se zahtevi štrajkača ne ispune.

Radnici koji štrajkuju glađu pripadaju službama koje moraju da rade čak i kada u fabrici nema nikakve proizvodnje.

Kažu da su samo oni godinama neprestano dolazili na posao, a firma im duguje 24 plate.

Oni sada traže državnu subvenciju od 30 miliona dinara, odnosno isplatu po pet minimalnih zarada, socijalni program za sve koji bi želeli da napuste to preduzeće, traže da se profitabilni delovi fabrike odvoje i postanu državni, da se ubrza privatizacija.

Generalna direktorka Snežana Stojković koja je danas pokušavala da odgovori Ilića od namere da sebi odseče prste, kazala je novinarima da od državne Agencije za privatizaciju i Vlade nema informacija da li će fabrici biti odobreno 30 miliona dinara, koliko je tražilo i poslovodstvo.

Ona je ponovila da je u petak ponudila da se oko 2,5 miliona koliko je fabrika imala na računu, isplati tako što bi 170 radno angažovanih dobilo po 10.000, a ostalih 165 koji su na plaćenom odsustvu, po 5.000 dinara, ali štrajkači to nisu prihvatili.

Potvrdila je i da joj je gradonačlenik Bratislav Gašić predložio da podnese ostavku, te da će o tome odlučiti do sutra, dodavši da ukoliko država "Župi" ne odobri sredstva ona nema drugu mogućnost da ispuni zahteve štrajkača.

Gradonačlenik Kruševca Gašić je danas kazao novinarima da je sa poslovodstvom razgovarao o tome da se štrajakčima danas isplati deonovca, uz napomenu da bi zaposleni u mnogim preduzećima mogli da krenu istim putem.

Privatizacija kruševačke HI "Župa" počela je 2002. godine, prodata je 2003, a dve godine je raskinut ugovor s tadašnjim vlasnikom, firmom "Vektra M", i preduzeće je u većinskom vlasništvu države. U procesu restrukturiranja je od aprila 2010.

Protekle decenije bilo je nekoliko neuspešnih tendera i perioda potpunog zamiranja proizvodnje.

Posle nekoliko socijalnih programa od 1.400 radnika, koliko ih je bilo pre početka privatizacije, u fabrici ih je ostalo 335.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još