Kineskinja umrla od strujnog udara dok je pričala preko "ajfona 5" (VIDEO)

Ma, koja je radila kao stjuardesa “Čajna sautern erlajnsa”, srušila se na pod u svojoj kući 11. jula, nakon što je uzela svoj smartfon koji je bio na punjaču. Ona je trebalo da se uda 8. avgusta, naveli su članovi njene porodice.

Devojka je odmah prevezena u bolnicu u Sinđiangu, na severozapadu Kine, ali lekari nisu uspeli da je ožive.

Njen brat Juelen izjavio je za “Epl dejli” da porodica smatra da je Ma umrla od strujnog udara dok se javljala na poziv, te da su telefon predali kineskim vlastima.

Maina sestra upozorila je ljude preko društvene mreže “Veibo” da ne koriste mobilne telefone dok su na punjenju.

Ona je rekla da je Ma kupila svoj “ajfon” u decembru u zvaničnoj “Eplovoj” prodavnici i da je koristila originalni punjač kada se dogodila nesreća.

Mobilni telefoni imaju relativno nizak napon, između tri do pet volta. Da bi osoba doživela električni udar potrebno je 36 volti. Stručnjaci ukazuju da, ukoliko je do nesreće došlo zbog problema na punjaču, primerice usled prekinute žice, može doći do strujnog udara od 220 volti.

Iz “Epla” su saopštili da su “duboko ožalošćeni zbog ovog tragičnog incidenta”.

“Detaljno ćemo istražiti slučaj i sarađivaćemo sa kineskim vlastima”, naveli sui z kompanije.

“Eplovi” proizvodi su popularni u Kini, ali trgovci brzo kopiraju novine i njihovu lažnu robu teško je razlikovati od originala.

“Ajfon 5” lansiran je u Kini prošlog septembra, kada su hiljade ljudi čekali danima u redovima da kupe svoj primerak, čija se cena kreće između 199 i 399 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Velikoj Britaniji od 529 do 699 funti.

Incidenti u porastu

Otkako se 2007. godine pojavila prva generacija “ajfona” poslednjih godina bilo je više prijavljenih incidenata. Kako se smartfonovi razvijaju, baterije trebaju i više struje da ih napajaju, pa broj prijavljenih opasnih kvarova stalno raste.

Februar 2013. - marketing menadžer Šibani Bujle iz Njujorka izvestio je da se njegov “ajfon 4” istopio, izbacujući kiselinu koja je uništila telefon.

Januar 2013. – vatrogaci iz Oregona okrivili su za požar u stanu pregrejanu “Mekbuk” bateriju, koja je pala na madrac.

Decembar 2011. – “ajfon 4” jednog putnika u avionu počeo je da se dimi tokom leta za Australiju.

Decembar 2011. – “ajfon 4” korisnika u Brazilu počeo je da se dimi i iskri tokom noći, dok je bio na punjenju.

Novembar 2011. – “Epl” je povukao sa tržišta sve “ajpode nano” zbog zabrinutosti da su baterije na starijim modelima sklone pregrejavanju i paljenju.

2010. – muškarca na severoistoku Kine usmrtio je strujni udar dok je razgovarao telefonom koji se istovremeno punio na neoriginalnom punjaču.

2008. – vlasnik “3G” telefona izvestio je da se njegov telefon pregrejao u njegovom džepu dok je spavao i ispekao ga po nozi.

Što se tiče incidenata na telefonima drugih proizvođača, prošle nedelje tinejdžerka iz Švajcarske pretrpela je opekotine drugog i trećeg stepena, nakon što joj je “Samsung galaksi S3” eksplodirao u džepu. U maju je jedan korisnika “galaksija S3” objavio sliku sprženog telefona na “Reditu”, navodeći da su ga tokom noći probudili čudni zvukovi iz telefona kojeg je zatekao kako gori pored svog kreveta.

Izvor: Blic

Pogledajte još