Upis je pri kraju: Mesta ima na Bogosloviji i Poljoprivrednom fakultetu

Prema rečima prorektora UB za nastavu Nade Kovačević, neki fakulteti su međuvremenu dobili akreditaciju za programe i te kvote će takođe biti uključene u drugom upisnom roku.

Ističući da se na UB prijavilo oko 21.000 srednjoškolaca, a upisna kvota je oko 14.500, prorektor je kao bitnu karakteristiku ovogodišnjeg upisa navela to što je podignut upisni prag na velikom broju fakulteta, odnosno upisala se odlična generacija bivših srednjoškolaca.

"Na medicini je to drastično, jer su se prijavili kandidati koji su bili dobri u srednjim školama. Čini se da dobijamo bolju generaciju, bar su se bolje pripremili za prijemni", rekla je Kovačević.

Takođe, kako je rekla, tehnička grupacija fakulteta ove godine imala je veći broj prijava od kvote za upis.

"Sve više dece želi da studira te fakultete i opredeljuju se za zanimanja koja će, prema procenama, biti tražena u narednom periodu", navela je Kovačević. Predstavnici tehničkih fakulteta su ove godine po Srbiji više prezentovali svoje programe, a i sami srednjoškolci su se raspitivali o tendencijama, ne samo u našoj zemlji nego i u Evropi.

Kako kaže Kovačević, nemačko tržište je, na primer, sada dosta otvoreno za prijem novih kadrova, upravo inženjerskih zanimanja i taj podatak je dodatno motivisao brucoše.

Osim toga, Mašinski fakultet je išao i na međunarodnu akreditaciju i očekuje se da će njihova diploma, bar za neke programe, biti priznata u Nemačkoj, najavila je prof. Kovačević.

Prema podacima iz dekanata, na Poljoprivrednom fakultetu ostalo je 75 mesta za samofinansirajuća studenata, a mesta ima i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Budući studenti su imali pravo da konkurišu na više fakulteta da bi bili sigurni da će biti primljeni, posebno o trošku budžeta, pa će svi detalji o proteklom upisu biti poznati sutra, objasnila je prorektor Kovačević.

Ove, kao i ranijih godina, među prvima su popunjeni Pravni fakultet, ekonomija, stomatologija...iako se ta zanimanja ne traže, i mladi duže čekaju na posao.

Prema ranijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji posao trazi više od 68.500 osoba sa diplomom.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje tokom prošle godine bilo je 13.000 diplomiranih ekonomista i više od 6.000 pravnika, a zaposlilo se oko 5.500 ekonomista i nešto više od 2.000 pravnika.

Sa druge strane, posao najbrže nađu stručnjaci za finansije, inženjeri elektrotehnike, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari pojedinih specijalnosti, anesteziolozi, kardiolozi i oftalmolozi.

Izvor: kurir

Pogledajte još