Dačić: Izbori nisu tema, neće ih biti

"Izbori bi zaustavili otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i sprečili vladu u rešavanju problema poput nezaposlenosti", rekao je Dačić novinarima posle sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je istakao da izbori nisu bili predmet razgovora i da nema vremena za održavanje izbora, kao i da sa Vučićem ima veoma dobru saradnju i nema spornih pitanja.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), negirao je navode o tome da SPS pravi probleme u rekonstrukciji vlade.

"SPS nije prepreka (rekonstrukciji vlade). Ne postoji stranka koja se više menjala od nas", rekao je Dačić.

On je dodao da je vladajuća koalicija sama pokrenula inicijativu za promene u vladi i da je na to nije naterala opozicija niti javnost.

"Da li ima otpora - pa naravno da ima. Ne vole ljudi kada se promene tiču njih", rekao je Dačić bez preciziranja o kakvoj vrsti otpora se radi.

Premijer je ponovio da personalna rešenja nisu ključan deo najavljenih promena u vladi i da o tome još nije razgovarao s Vučićem.

"Manje je bitno da li će rekonstrukcija biti završena 26. ili 27. jula već je bitno da se rekonstrukcijom označi promena sistema u Srbiji, šta i kako se radi", rekao je Dačić.

Uoči sutrašnje posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu, premijer je naveo da će sa Fileom početi razgovori o pregovaračkom okviru. Kako je kazao, EU je već odredila 18 oblasti u kojima će u Srbiji obaviti analitički pregled stanja (skrining).

Dačić je rekao i da će 24. jula u Briselu biti nastavljeni pregovori s prištinskim vlastima i da će tema biti primena briselskog sporazuma, koji su u aprilu postigli on i kosovski premijer Hašim Tači.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još