Prostitutke na kursu novinarstva: I mi smo ljudska bića, evo naše priče

Cilj je da nauče prostitutke kako da svoje priče opišu sopstvenim rečima - da bi na kraju napisale i objavile knjigu o životu koji su neke od njih namerno izabrale, piše AFP.

Tesoro je prostitutka i živi u malom stanu u centru Meksiko Sitija, sa svojim partnerom. Transseksualna je od svoje 15. godine - kada je i počela da se bavi "najstarijim poslom na svetu".

Kaže da je u svet prostitucije otišla da bi pobegla od oca alkoholičara i života u siromaštvu.

Najveći deo svog života provela je na trotoarima glavnog grada Meksika, gde joj stalnu pretnju predstavljaju zlostavljanje, nasilje, ponižavanje...

"Kažu da je ovo lak posao, ali ustvari - vrlo je težak. Moraš da se suočiš sa mnogo stvari. Nekad te pretuku da ti ne bi platili, prete ti, izbace te iz kola dok te tuku", priča ona za AFP.

Tesoro je danas spremna da ispriča svoju priču, pošto je proteklih nekoliko meseci pohađala kurs novinarstva.

Ta novinarska radionica joj je, kaže, pomogla i da popuni "rupe u obrazovanju".

Novinarka Glorija Munjos, koja vodi radionicu, kaže da prostitutke nisu zadovoljne tretmanom koji imaju u medijima.

"Osećaju se diskriminisano, isključeno, čini im se da novinari ne znaju ništa o njihovom poslu i da nikad ne poštuju ono što prostitutke kažu",
objašnjava ona.

Tesoro je radila širom Meksiko Sitija, a poslednjih par godina locirana je u okrugu Tlaplan, na jednoj od najprometnjih gradskih sobraćajnica.

Tesoro smatra da njen posao nije razlog za sramotu.

"I mi smo ljudska bića, želimo da kažemo svetu da biti prostitutka nije ništa loše i da biti seksualni radnik ili transrodna osoba nije nešto zbog čega bi trebalo da se stidimo", kaže ona.

Ona zna da knjiga koju piše sa koleginicama neće obavezno promeniti uslove u kojima rade prostitutke u Meksiku.

Ipak, nada se da će promeniti kako ih ljudi doživljavaju.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još