Dikić: Braćo i sestre, smeta im što sam Srbin

Bratislav Dikić kaže da je o svojoj smeni saznao iz medija i da ga niko tim povodom zvanično nije obavestio.

"Građani Srbije, braćo i sestre, očigledno je da nekome smeta moj starosrpski način ophođenja i moje izjašnjavanje kao Srbina u svojoj i našoj zemlji Srbiji. Doći će vreme kada će se i to promeniti", kaže Dikić za B92.

Bratislav Dikić kaže da je povod za njegovu smenu potpuno nejasan, te da je direktor Milorad Veljović nedavno njegovu komandu pohvalio, a njemu lično uvek davao najviše radne ocene.

"Bez osnova su navodi direktora policije na današnjoj konferenciji da je haos u Žandarmeriji. A samo pre manje od 15 dana prilikom proslave krsne slave Žandarmerije je taj isti direktor policije pohvalio naš rad i ocenio ih najvišim ocenama. Žandarmerija je pod mojom komandom više od 4 godine i sve je zadatke izvršavala vrlo uspešno, a od direktora policije Veljovića sam ocenjivan najvišim ocenama rada", izjavio je on.

Dikić isitče da je kao komandant Žandarmerije nagrađivan svakog meseca uvećanjima na platu za postignute izuzetne rezutlate i da ne zna pravi razlog zašto je podnet zahtev za razrešenje.

"Neću dozvoliti da neko, pa bio to i direktor policije, obezvređuje moje zasluge i profesionalni rad već 23 godine u policiji. Direktor na konferenciji navodi da je ista i objektivna i subjektivna odgovornost. Ako je tako, onda sam ja subjektivno odgovoran koliko i on za izvršeno krivično delo ubistvo. A što se tiče samog tragičnog događaja, dvostrukog ubistva za koje se sumnja da ga je izvršio pripadnik Žandarmerije odreda u Kraljevu van službe - to je za svaku osudu. Naglašavam da taj pripadnik ima svog komandanta u Kraljevu, za koga je već bio napisan predlog za smenu zbog propusta u radu, već godinu dana, i predat direktoru policije, a on ga je zaštitio", rekao je on.

Dikić zaključuje da razlog njegove smene sigurno nije poznat ni njemu, ni javnosti i da to svakako nisu navodi u medijima i zahvaljuje se svojim kolegama i građanima Srbije na, kako je naveo, nesebičnoj podršci koju su mi dali u proteklom periodu.

Ranije danas, direktor policije Milorad Veljović zatražio je smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, zbog dvostrukog ubistva koje je počinio pripadnik Žandarmerije.

"Zatražio sam smenu zbog monstruoznog ubistva kod Rekovca, čiji počinilac nije predstavnik ni MUP-a, ni Žandarmerije, već izrod u državi Srbiji"
, rekao je Veljović dodavši da je taj zločin "kap koja je prelila čašu".

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić najavio je da će potpisati zahtev za smenu Dikića "ne ulazeći u razloge za razrešenje".

Dačić je pomenuo i da je kada je Dikić postavljen za komandanta Žandarmerije imao neke svoje kandidate, ali nije rekao o kome je reč.

(Izvor: B92)

Pogledajte još